Digitaal banenplatform Deats speelt in op personeelstekort horeca

Digitaal banenplatform Deats speelt in op personeelstekort horeca

Corona heeft het tekort aan personeel in de horeca verergerd: sinds de start van de crisis zijn zo'n 90.000 horecamedewerkers uitgeweken naar andere branches. Om dit schaarse talent te verleiden terug te keren, wordt het nieuwe banenplatform Deats gelanceerd.

Deats is een digitaal banenplatform speciaal voor de horeca en is erop gericht om horecatalenten die noodgedwongen zijn uitgeweken naar een andere branche te verleiden terug te keren. Op Deats is het niet de werknemer, maar de werkgever die solliciteert.

Volgens Deats-oprichter Kevin Westermeijer focust het nieuwe banenplatform zich volledig op het profiel en de wensen van de kandidaat. 'Werkgevers solliciteren op de wensenlijst van een horecatalent. Ook latente werkzoekers geven middels een - desgewenst anoniem - profiel aan waar zij naar op zoek zijn. Wil een werkgever voldoen aan deze wensen en is het talent akkoord? Dan is er een match. Door het omdraaien en digitaliseren van het sollicitatieproces bespaart Deats de werkgever tijd en kosten. Het horecatalent heeft op zijn of haar beurt minder ‘gedoe’ en kan sneller aan een passende baan komen', aldus Westermeijer.

Veel positieve reacties

Deats kan worden gezien als een combinatie van LinkedIn, een traditionele vacaturesite en een datingapp speciaal ingericht voor de horeca. Westermeijer liep al voor de coronacrisis rond met dit idee, maar toen duidelijk werd dat het personeelstekort alleen maar nijpender zou worden is er daadwerkelijk geinvesteerd in nieuwe software.

'Werkgevers hebben lang gewacht met mensen aannemen door onduidelijkheid vanuit de overheid', aldus Westermeijer. 'Nu kunnen ze eindelijk aan de bak. Want hoewel Deats zich in eerste instantie focust op het horecatalent, helpen we werkgevers hiermee ook. Zij kunnen veel gerichter zoeken, hoeven geen vacatureteksten te schrijven en kunnen beginnen met zoeken zonder dat ze officieel een vacature hebben uitstaan. Hier krijgen we veel positieve reacties op. Inmiddels zijn mooie zaken zoals Ron Blaauw en the Harbour Club al aangesloten.' Laura Snel, HR Manager bij Ron Gastrobars, licht toe: “Met het zicht op de horeca-opening is ons personeelsbestand te klein. Via Deats kunnen we snel, efficiënt en betaalbaar nieuw personeel vinden.”

Volgens Westermeijer is het eigenlijk gek dat een platform als Deats nog niet bestaat in de horeca, waar de tekorten aan personeel zo ernstig zijn. 'Ik kom uit de techwereld en daar is het erg gebruikelijk dat de macht bij de kandidaat ligt. Door het zo aan te pakken zitten mensen beter op hun plek, zijn ze gelukkiger en daardoor beter in hun werk. En daar geloven wij bij Deats ook in.' Deats is vanaf vandaag officieel live.