Horeca Eindhoven betaalt studieboeken voor BBL-leerlingen

Horeca Eindhoven betaalt studieboeken voor BBL-leerlingen

Het Summa College, horecaondernemers en de overheid bieden de horecabedrijven in de Eindhoven en omgeving de helpende hand. Met de campagne Horeca Leeft! willen ze cafés, restaurants en andere horecabedrijven aan voldoende opgeleid personeel helpen.

De campagne wordt gesteund door een groot aantal horecabedrijven in Eindhoven en de rest van de streek, zoals Hotel Eindhoven/Van der Valk, Hutten Catering, Pullman Hotels, Vermaat Groep en NH Hotels.

Ook een reeks kleinere horecabedrijven doet mee aan de campagne, zoals café Dommel 18, Stadsbrouwerij040 en Brasserie Bloom. Net als Koninklijke Horeca Nederland (afdelingen Eindhoven en Brabant). De intentie is om er sámen – als onderwijs, branche en overheid - voor te zorgen dat het chronisch personeelsgebrek in de horeca wordt opgelost.

Gratis leerboeken voor bbl-studenten horeca

Horeca Leeft! biedt bbl-studenten (vier dagen werken, een dag per week naar school) gratis leerboeken en cursussen ter waarde van 240 euro. Tegelijkertijd kunnen deelnemende bedrijven rekenen op een gratis cursus leermeester (ad 750 euro).

Het doel van de campagne is zeker honderd studenten voor een bbl-opleiding te werven. De studenten bieden daarmee de betrokken horecabedrijven verlichting.

Chronisch personeelstekort

De horeca kampt al jaren met een chronisch personeelstekort. Dat werd de afgelopen jaren nog verzacht door onder meer werkstudenten die door het jaar de handen uit de mouwen staken om vervolgens een horecaopleiding te gaan volgen. Door de pandemie was de horeca tijdelijk gesloten. Daardoor is een deel van het aanwezige personeel in andere branches gaan werken. Er is ook onvoldoende aanbod van nieuwe studenten om vacatures in te vullen.

De campagne Horeca Leeft! richt zich op bbl-student voor de vakken bediening en kok. De studenten zijn 32 uur per week beschikbaar om werkend te leren. De studie is ook beschikbaar voor mensen die nu nog niet in de horeca werken en voor mensen die als kok of in de bediening werken en zich willen specialiseren.

De campagne gaat woensdag 7 juli 2021 officieel van start met een debat in Café Dommel18 in Eindhoven.