Inkoopplatform Procent komt met een private label koffie

Inkoopplatform Procent komt met een private label koffie

Het inkoopplatform Procent waarbij zo'n 11.000 ondernemers in Nederland, België en Duitsland zijn aangesloten, komt met een private label koffie: Capra Nera. De samenstelling van de blends is mede bepaald door een testpanel van horecaondernemers.

De koffie Capra Nera is al in 2019 in stilte ontwikkeld. ‘Daarna volgde een periode van optimalisatie en de start met de eerste horecazaken die ons eigen merk koffie gingen schenken. Inmiddels zijn dit er al 600. Er is hard gewerkt aan het opbouwen van het merk. Maar toen kwam corona waardoor nu pas de echte lancering volgt,’ zegt een van de eigenaren Martijn Nolet.

Ook ondernemers die verder geen zaken doen met Procent kunnen de koffie afnemen. Volgens de initiatiefnemers is de koffie exclusief voor de horeca beschikbaar, maar een korte zoektocht leert dat consumenten de bonen ook online kunnen bestellen, bijvoorbeeld via Bobplaza.com.

‘De afgelopen tien jaar zijn er heel veel koffietentjes en bistro’s bij gekomen. Dit betekent meer concurrentie voor horecaondernemers, wat de kwaliteit van koffie nog belangrijker maakt. Capra Nera is Italiaans gebrande kwaliteitskoffie tegen een aantrekkelijke prijs,’ aldus Procent.

De koffie is zowel Fairtrade als UTZ-gecertificeerd en wordt geproduceerd door Selecta.

Prijs koffiebonen per kilo

‘De koffie van Capra Nera wordt vers geleverd, direct vanaf de branderij. Aangezien er minder schakels bij dit proces betrokken zijn, kan het label horecabedrijven koffiebonen bieden vanaf €7,25 per kilo. Een groot verschil ten opzichte van de gemiddelde prijzen, variërend tussen de €12 en €20. Daarnaast is onze prijs voor iedere ondernemer hetzelfde,’ aldus de oprichters van Capra Nera. Ook koffiemachines (Franke, VBM, La Marzocco en Schaerer via koop of lease), servies, thee en bijbehorende condimenten behoren tot de opties.

Horecazaken die al Capra Nera koffie schenken zijn onder meer Zandfoort aan de Eem in Amersfoort, Fattoria Naturale in Berkel en Rodenrijs, Zitoun in Den Haag, Pizzani in Eindhoven, Café Wester in Amsterdam en het Ramada hotel in Den Haag/Scheveningen.

Capra Nera

Capra betekent geit, en Nera betekent zwart in het Italiaans. De geit refereert naar het verhaal achter de ontdekking van koffie, drie eeuwen geleden. Een aantal monniken en vervolgens ook kloosterlingen ontdekten dat een jonge herder en zijn geiten energiek en vrolijk dansten na het eten van een besje.