Nu ook coronapas verplicht in Franse cafés en restaurants

Nu ook coronapas verplicht in Franse cafés en restaurants

In Frankrijk is het nu ook verplicht bij een bezoek aan cafés en restaurants en bij lange trein- of busreizen aan te tonen dat men is gevaccineerd, negatief getest of van het coronavirus is hersteld.

Ook zijn zorgmedewerkers nu verplicht zich te laten vaccineren. De omstreden 'coronapasplicht' en vaccinatieverplichting die maandag zijn ingegaan vormen een uitbreiding van de coronamaatregelen die al van kracht waren. Zo was de pas al verplicht in musea, bioscopen en gelegenheden voor grote evenementen.

Politiek verzet

Er is veel politiek verzet gerezen en er is massaal betoogd, vooral tegen de verplichte inenting. Het constitutionele hof gaf echter vrijdag het groene licht, omdat de maatregelen de grondwet niet zouden schenden, maar een redelijk resultaat zijn van een noodzakelijke afweging tussen de volksgezondheid en de grondrechten. Het hof torpedeerde wel de mogelijkheid dat zorgmedewerkers die weigeren zich te laten inenten en geen negatieve test willen tonen, kunnen worden ontslagen. Ze worden geschorst. De maatregelen gelden tot minstens 15 november.

Coronapas Italië

Ook in Italië is de coronapas een vereiste in de horeca. De coronapas, die aantoont dat je bent gevaccineerd, onlangs getest of genezen, is er sinds 6 augustus ook verplicht voor onder meer stadions, sportscholen, zwembaden, musea, bioscopen, theaters, concerten en beurzen.

De Italiaanse regering wil met de zogenoemde groene pas de nieuwe toename van het aantal coronabesmettingen indammen. Het certificaat kan digitaal zijn of schriftelijk. De gezondheidspas is een instrument om Italianen in staat te stellen ‘hun activiteiten voort te zetten met de garantie dat ze zich niet tussen besmettelijke mensen zullen bevinden’, aldus de Italiaanse premier Draghi.