NK Blindproeven van wijn van start op Gastvrij Rotterdam

NK Blindproeven van wijn van start op Gastvrij Rotterdam

Tijdens Gastvrij Rotterdam 2021 start de eerste editie van het NK Blindproeven van wijn op individueel niveau. De uiteindelijke winnaar krijgt de titel SVH Wijnexpert van het Jaar 2022.

De start van het NK Blindproeven van wijn is tijdens Gastvrij Rotterdam 2021, op de beursvloer zijn de eerste drie voorrondes. De organisatie van deze wedstrijd is in handen van WTOL Academy.

De wedstrijd staat geheel in het teken van wijnprofessionals uit de horeca, wijnliefhebbers en het vergroten van de wijnkennis in Nederland.

Het NK draagt de naam ‘SVH Wijnexpert van het jaar 2022’ en verwijst naar partner Stichting Vakbekwaamheid Horeca, het kenniscentrum van de horeca dat staat achter goed getrainde en opgeleide horecaprofessionals.

De hoofdprijs is een volledig verzorgde reis voor twee personen naar het champagnehuis Nicolas Feuillatte.

Voorrondes

De competitie bestaat uit vijf voorrondes, waarvan drie op Gastvrij Rotterdam, één in Houten bij het Vakcentrum Food Wine & Hospitality en één bij Het Amsterdamse Proeflokaal.

  • Eerste voorronde: 21 september 2021, incl. toegang Gastvrij Rotterdam
  • Tweede voorronde: 11 oktober 2021, Vakcentrum Food Wine & Hospitality
  • Derde voorronde: 15 november 2021, Het Amsterdamse Proeflokaal

Wijnkennis vergroten

Ruud Weterings, directeur WTOL Academy: ‘Het doel van de wedstrijd is deelnemers hun kennis als wijnliefhebber te laten vergroten. Het blindproeven van wijnen in combinatie met een wedstrijdelement draagt daaraan bij.’

Deelnemen is leuk en vooral leerzaam. Winnen is een aangename bijkomstigheid. De competitie bestaat uit tien vragen over zes te proeven wijnen. Er is bij de vragen geen interpretatie mogelijk, het antwoord is gewoon goed of fout.’

Dezelfde avond van de wedstrijdvoorronde worden de geproefde wijnen in een webinar toegelicht. De deelnemers worden per mail geïnformeerd over de uitslag.

De voorrondes zijn toegankelijk voor iedereen met liefde voor wijn. Om de kans op een plek in de halve finale te vergroten kunnen deelnemers aan meerdere voorrondes meedoen. Alleen de hoogste score van de deelnemer in de voorrondes telt uiteindelijk.

Ricardo Eshuis, directeur SVH: ‘Het NK Blindproeven is een mooi initiatief dat bijdraagt aan het vergroten van de vakkennis over wijn op de werkvloer.

De competitie is een uitgelezen kans voor horecaprofessionals met interesse in wijn om hun wijnkennis te testen en tegelijk meer te leren over wijnen uit verschillende landen.’

Halve finale en finale

De halve finale zal plaatsvinden in januari 2022 en de finale in februari in het Vakcentrum Food Wine & Hospitality. De beste twintig deelnemers van alle voorrondes plaatsen zich voor de halve finale in januari 2022.

De beste tien van de halve finale plaatsen zich voor de finale in februari 2022. Een wedstrijdleiding houdt toezicht op een zorgvuldig verloop van de competitie.