Claudia van Dongen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar

Claudia van Dongen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar heeft Claudia van Dongen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2021. De verkiezing beleefde haar derde editie, de award werd feestelijk uitgereikt in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Winnares Claudia van Dongen is register wijndocent, register vinoloog, wijninspirator, wijninkoper, wijndocent en oprichter van een B2Bwijnplatform.

Afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd. Uit deze voorrondes kwamen vier ambitieuze vrouwen uit de Nederlandse wijnwereld naar voren. Kanshebbers voor de titel waren Claudia van Dongen, Elke Wolterink, Nadien de Visser en Floor van Ede. De genomineerden zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. De jury bestond uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert (voorzitter KNVW), Magda van der Rijst (Wijnvrouw van het jaar 2020) en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019). Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek.

Wijninspirator

Na een spannende strijd ging Claudia van Dongen er met de winst vandoor. Volgens het juryrapport is Claudia van Dongen een wijninspirator die anderen net zo gek van wijn laat maken als ze zelf is. 'Zij is een multi talent, veelzijdig, een onderneemster in de breedste zin van het woord. Ze doet dit door middel van wijnstudies, wijnreizen en ontmoetingen met wijnmakers. Behalve voor haar persoonlijke ontwikkeling dienen deze inspanningen ook altijd een hoger doel, namelijk anderen inspireren.'

Claudia van Dongen

Claudia timmert al sinds 1989 aan de weg als 'wijninspirator’. Daarvoor is zij jaarlijks twee tot drie maanden op reis om inspiratie op te doen, wijnmakers te ontmoeten, wijn in te kopen en om ontwikkelingen in de wijnwereld te volgen. Sinds 2001 organiseert ze wijnstudiereizen binnen Europa. Vanuit haar eigen wijnadviesbureau organiseert Claudia als register wijndocent en register vinoloog cursussen, masterclasses en workshops op alle niveaus. Daarnaast is ze wijntrainer, docent bij de Wijnacademie en sinds vijf jaar ook lid van de landelijke examencommissie van wijnexamens. Begin 2020 lanceerde ze het B2B-wijnplatform Vinexion.