CitizenM haalt 1 miljard dollar op om verder uit te breiden

CitizenM haalt 1 miljard dollar op om verder uit te breiden

CitizenM heeft bij een nieuwe investeringsronde 1 miljard dollar opgehaald. Met dat geld wil de van oorsprong Nederlandse hotelketen nieuwe hotels bouwen, bestaande uitbreidingsplannen voltooien en de door corona leeggestroomde kas weer aanvullen.

De 1 miljoen dollar (864 miljoen euro) aan nieuw kapitaal is opgehaald bij de bestaande investeerders. Daaronder zijn het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC, dat in 2019 een belang van 25 procent in de hotelketen nam. Ook pensioenfonds APG en KRC Capital van citizenM-oprichter Rattan Chadha steken opnieuw geld in de hotelketen.

Meer dan de helft van het geld is bedoeld om nieuwe hotels te financieren, zegt bestuursvoorzitter Klaas van Lookeren Campagne in een interview met zakenpersbureau Bloomberg. De rest van het geld is bedoeld voor het afronden van lopende bouwprojecten en het opvangen van gemiste inkomsten door de coronacrisis. De in 2008 opgerichte hotelketen telt wereldwijd 23 locaties, daar komen eind dit jaar 24 nieuwe hotels bij. Tegen het einde van 2024 moeten nog eens veertig nieuwe hotels zijn geopend.

Al vroeg in de crisis besprak de directie van citizenM met hun investeerders de strategie: moesten langetermijnplannen worden geschrapt? Maar in plaats daarvan werd juist gekozen om te investeren.

‘We kwamen vrij snel tot de conclusie dat er uiteindelijk niet veel zal veranderen’, zegt Van Lookeren Campagne. ‘Mensen zullen misschien wat minder frequent reizen, maar wanneer ze reizen doen ze dat langer. Het was geen business as usual, maar de langetermijnstrategie met onze aandeelhouders is ongewijzigd. We zijn geduldig. We hebben in het verleden veel crises doorgemaakt.’

64 hotels in 2025

Het tekort aan arbeidskrachten en materialen heeft de bouwkosten van nieuwe hotels in een aantal steden in Amerika hoger doen uitvallen. Ondanks alles wil citizenM tegen het eind van 2021 24 hotels open hebben. Daar moeten voor 2025 nog eens 40 hotels bij komen.

Vooral in de VS zet de keten in op expansie. Met 5 nieuwe hotels in 2022 - Miami (2), Chicago (1e), Washington DC (2e) en Seattle (2e) - wordt het aantal hotels in het land nagenoeg verdubbeld. Het totale VS-aanbod komt, met de bestaande locaties in New York, Boston, Seattle, San Francisco, Washington DC en Los Angeles, daarmee op 12.

Ook in Europa zijn er expansieplannen voor volgend jaar. In Londen opent met Victoria de vierde vestiging in de stad. In de jaren daarna zullen Rome en extra locaties in Londen en Parijs volgen. Ook zijn er plannen in Duitse steden, waarmee het merk voor het eerst in Duitsland actief wordt.