Tweede Meestertitel voor Hidde de Brabander

Tweede Meestertitel voor Hidde de Brabander

Hidde de Brabander is naast Meester Patissier nu ook Meesterijsbereider. Hij is daarmee een van de weinige Meesters in Nederland met twee van deze titels.

Van de 297 SVH Meesters die Nederland momenteel telt, hebben er slechts 12 een tweede titel, 3 zijn in bezit van 3 Meestertitels. Hidde de Brabander is na zijn inauguratie de 34ste SVH Meesterijsbereider van Nederland; hij slaagde voor zijn Meesterproef op 9 november 2021.

De Brabander kreeg twee dagen de tijd om de opdracht die de commissie voor hem had opgesteld, tot in perfectie uit te voeren. Hij deed dit samen met Marloes Vink (De IJsMeulen in Voorhout) en Jordi van Eden (Bakkerij Verba, locatie Werkendam).

De Brabander had als thema voor zijn Meesterlijk buffet ‘De wereld van cacao’ gekozen en hij nam de commissie dan ook mee op reis door zijn wereld van cacao. Voorzien van bijpassende muziek, kaarslicht en lichte rook, ging de reis van Ecuador tot Papoea-Nieuw-Guinea. De tussenstop in India, gesymboliseerd door een kleurrijke ijstaart van een parfait van Griekse yoghurt, ijs van whisky op een bodem van gepofte rijst en melkchocolade, was voor de commissie een van de overtuigende bewijzen van het Meesterschap van Hidde.

‘Op patisseriegebied hoeven we Hidde niets meer te leren, hij is echt een topper. Op het gebied van ambachtelijk ijsbereiden, heeft Hidde tijdens zijn proef bewezen ook Meesterlijk te zijn’, aldus Meesterijsbereiders Luc Blok (Luciano IJssalons), Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito in Haarlem) en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland.

De proef werd afgenomen in het IJscentrum in Vlaardingen, waar De Brabander sinds 2019 manager is. Naast zijn werk voor het IJscentrum is hij bekend als patissier, chocolatier, ijsbereider, auteur en  van onder meer 24Kitchen en Koffietijd. De Brabander heeft als patissier gewerkt bij restaurants als De Librije en Parkheuvel.

SVH Meestertitels

Nederland heeft op dit moment 297 SVH Meesters verdeeld over de zes titels (Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen.