Zo verliep de eerste zaterdagavond die eindigde om 20 uur

Zo verliep de eerste zaterdagavond die eindigde om 20 uur
Het terras van Restaurant Binnen op Ameland, zaterdagavond iets na 20 uur.

Bijna overal in Nederland sloot de horeca zaterdagavond om 20 uur de deuren. Alleen in Breda bleven enkele zaken langer open. In Leeuwarden waar horeca in eerste instantie aangaf zich niet aan de nieuwe regels te houden, ontstonden opstootjes.

Zaterdag was de eerste dag van de nieuwe coronamaatregelen. Horeca moet de komende drie weken om 20 uur sluiten, niet-essentiële winkels om 18 uur en supermarkten om 20 uur.

Overal in het land klonk om half acht of 19.45 uur de bel voor de laatste ronde, kregen restaurantgasten hun rekening en werd de jas overhandigd zodat de meeste gasten om 20 uur weer buiten stonden. Henk Huizinga van Restaurant Binnen op Ameland post een foto van zijn opgeruimde terras. 'Er moet iets gebeuren, maar is dit de oplossing?' schrijft hij erbij.

Breda

Alleen in het centrum van Breda, zoals de Havermarkt en de Haven, was nog sprake van grote drukte en volle terrassen met de biertap wagenwijd open. Zo'n 25 zaken waren na 20 uur nog open. Op de Grote Markt was het rustiger. In het straatbeeld in de binnenstad van Breda waren nauwelijks ordehandhavers of politie te zien.

‘Protest door de vingers zien’

Wel kondigde burgemeester Paul Depla aan het protest van de horeca nog even door de vingers te zien, maar daarna te zullen handhaven, ‘zoals we dat altijd doen’. Volgens hem is ‘er ruimte voor de horeca in Breda om een statement te maken’, zoals eerder ook op 25 september gebeurde.

Depla: ‘Op deze manier kan de horeca kortstondig aandacht vragen voor hun zaak.’ Hij kondigde aan handhavers op pad te sturen, ‘maar die zullen alleen observaties doen’. Aan de hand van die observaties zullen de overtreders later worden aangesproken.

Maastricht

In Maastricht bleef Café Forum open, maar toen handhaving ingreep ging de zaak om 20.30 uur alsnog dicht. De kroegbaas kreeg een waarschuwing.

In Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden en Groningen hielden de meeste horecaondernemers zich wel aan tijdelijke regels onder de ‘milde’ lockdown. Hetzelfde gold voor Roermond. De binnenstad en de buitenwijken oogden zaterdagavond uitgestorven.

Voor de meeste horecaondernemers is dit helemaal geen milde lockdown omdat de meeste omzet ’s avonds na 20 uur wordt gemaakt.

De Witte de Withstraat in het centrum van Rotterdam toonde rond 20.00 uur het beeld van een nachtelijk sluitingsuur, waarbij de gasten van cafés en restaurants langzaam naar huis afdropen, daartoe gemaand door aanwezige handhavers en politiemensen.

‘De ME staat al klaar’

Op het Rembrandtplein in Amsterdam was het rond 20.00 uur nog redelijk druk met uitgaanspubliek, nadat de meeste cafés hun deuren hadden gesloten. Sommige kroegen gingen uit voorzorg al eerder dicht. Zo stopte de Rembrandtbar om 19.30 uur met bedienen. ‘Anders krijg ik ze er niet uit’, aldus de uitbater. ‘De ME staat al klaar, ik heb geen zin in gedoe.’ Veel andere cafés op het plein deden om 19.45 uur nog een laatste ronde, waarna ze begonnen met het opruimen van de terrassen. Groepjes horecagasten liepen rond op het plein en gingen daarna hun eigen weg.

Utrecht

Tegen 20.00 uur was het nog erg druk in Utrecht, op straat en in de horeca. Ondertussen ruimden in veel gelegenheden het personeel tafels af en werden rekeningen uitgedeeld. Kort voor het tijdstip dat kroegen en restaurants moeten sluiten, stonden veel mensen alsnog op en liepen gemoedelijk weg. Toezichthouders hielden op veel plekken in de stad in de gaten of uitbaters de nieuwe coronamaatregelen opvolgen. Winkels, feestkroegen en zelfs restaurant Waku Waku, eerder het toneel van felle protesten, ging op tijd dicht.

De grote uitgaansgebieden in Den Haag waren kort na 20.00 uur stil. Door de ramen van gesloten cafés en restaurants was hooguit nog wat personeel te zien dat aan het opruimen en schoonmaken was. Op straat droop het uitgaanspubliek af.

‘Uitgaan heeft zo niet zo veel zin’

‘Het was de hele avond al heel rustig’, zegt horecaondernemer en voorzitter van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Maarten Hinloopen. "Als alles zo vroeg dicht moet, heeft uitgaan niet heel veel zin.’ Hij heeft ook niet gehoord van collega-ondernemers die tegen de regels in open bleven.

Ook Leeuwarden dicht, wel rellen

Burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden sprak met horecawoordvoerder Ton Eijer af dat de cafés toch dicht gingen om 20.00 uur, nadat horecaondernemers eerder hadden laten weten niet bereid te zijn de deuren te sluiten. Als ze dat niet doen, hangt hun een boete van 10.000 euro boven het hoofd.

Toen om 20.00 uur de cafés sloten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw op het Zaailand in Leeuwarden. Ze hielden geen 1,5 meter afstand en staken ook zwaar vuurwerk af.De ME moest worden ingezet en 15 relschoppers zijn gearresteerd.

Groningen

Die gedwongen sluiting werd in het centrum van Groningen, waar overigens het gros van de etablissementen op tijd de deuren sloot, al uitgevoerd. Een van de kroegen werd meteen gedwongen de muziek uit te zetten en de gasten te laten vertrekken.