Horeca nu om 20:00 uur dicht, straks de keuze tussen 2G of 3G

Horeca nu om 20:00 uur dicht, straks de keuze tussen 2G of 3G

Horecagelegenheden moeten vanaf zaterdag om 20.00 uur de deuren sluiten. Ook wordt een vaste zitplaats voor de komende drie weken verplicht. 'Die drie weken hebben we nodig om andere maatregelen mogelijk te maken, denk aan de verdere uitbreiding van de coronatoegangsbewijzen', aldus demissionair minister Mark Rutte.

Het demissionaire kabinet wil ondernemers straks de keuze geven of zij alleen mensen binnenlaten die beschermd zijn tegen het coronavirus door een vaccinatie of recente besmetting (2G), of ook mensen die door middel van een test laten zien dat zij niet besmet zijn (3G). Die drie weken zijn nodig voor het invoeren van een wetswijziging. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca. Voor hoogrisicosituaties, zoals een evenement, wil het kabinet het verplicht stellen.

Keuze voor ondernemer

Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, gelden verder geen beperkingen. Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. Wetgeving op dit vlak is nog in voorbereiding, zegt premier Mark Rutte.

Maatregelen nu

'Het OMT adviseert om voor nu maatregelen te nemen om het virus te vertragen. Dus we hebben een hele vervelende boodschap, omdat er zoveel belangen mee zijn gemoeid.'

'Met onmiddellijke ingang gelden per direct de zeer dringende adviezen', laat Rutte weten. 'Niet meer dan vier bezoekers thuis. De verplichting van 1,5 meter afstand houden, komt terug op plekken waar een coronatoegangsbewijs niet nodig is. Dus in de horeca is de 1,5 meter niet nodig. In de horeca en concertzalen wordt een vaste zitplaats wel verplicht. De horeca moet na 20:00 uur sluiten, maar mag na dat tijdstip wel afhalen en bezorgen.'

Groepsgrootte

Voor evenementen geldt een groepsgrootte van 1250 personen. Ook theater- en concertzalen mogen vanaf zaterdag maximaal 1250 mensen per zaal ontvangen. Voorwaarde is dat iedereen in het publiek een vaste zitplaats en een coronatoegangsbewijs heeft.

Culturele instellingen, waar ook bioscopen onder vallen, hoeven zich echter niet te houden aan de verplichte sluitingstijd die voor niet-culturele evenementen gelden. Zo moeten bijvoorbeeld kerstmarkten en congressen om 18.00 uur eindigen.

Coronasteun

De noodzakelijke coronasteun gaat er komen, vervolgt Rutte. 'Op de kortst mogelijke termijn.'

Nieuwe beoordeling op 3 december

Deze aanvullende maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld. Garantie dat de maatregelen daadwerkelijk drie weken duren, kan Rutte niet geven. 'Voorwaarde is dat de cijfers dalen.'

Maatregelen korte termijn
Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden de volgende maatregelen:

  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
  • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
  • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.
  • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen. Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
  • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
  • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen.
  • Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

In het kort

Voor veel plekken gelden er beperkte openingstijden.

  • Open van 06:00 tot 18:00 uur:
    • Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels.
    • Niet-essentiële dienstverlening, zoals zaalverhuur, contactberoepen, recreatie, pret- en dierenparken, wellnesscentra en sauna’s en zonnestudio’s.
  • Open van 06:00 tot 20:00 uur:
    • Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen opticiens en groothandels.
    • Horeca, zoals restaurants en cafés.

Kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen hebben geen verplichte sluitingstijd.

Een vaste zitplaats is verplicht op plekken waar u een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Dit geldt voor horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen.

Evenementen

  • Evenementen zijn alleen toegestaan van 06:00 tot 18:00 uur.
  • Bij evenementen en vertoningen van kunst en cultuur mogen maximaal 1250 mensen in een ruimte.

Bijzondere gebeurtenissen

  • Er geldt geen maximum aantal bezoekers voor bruiloften.
  • Er gelden geen beperkingen voor het organiseren van uitvaarten.

Boosterprik versneld van start

Vanaf vrijdag 19 november start de boostercampagne voor mobiele 80-plussers, volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntcontact. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen, een booster, om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden.