Agnes Raggers neemt koffiezaak in Bergen over en is alweer weg bij Hotel Arena

Agnes Raggers neemt koffiezaak in Bergen over en is alweer weg bij Hotel Arena
Thom Groenendal en Agnes Raggers - foto: Ernest Selleger

Agnes Raggers begon in augustus als f&b manager bij het Amsterdamse Hotel Arena, maar heeft dat bedrijf inmiddels alweer verlaten om de droom van een eigen zaak na ta jagen: vanaf 1 december is ze met haar partner Thom Groenendal eigenaar van een lunchroom annex winkel in Bergen.

Het is een bewogen jaar voor horeca-koppel Thom Groenendal en Agnes Raggers. Groenendal werkte tot april 2021 als f&b manager bij Blooming in Bergen, maar verliet dat bedrijf na 8 jaar om een eigen restaurant te openen. Hij kocht Mats in Egmond aan Zee en maakte daar Brass Kaatje van.

Zijn partner Agnes Raggers, begin 2020 uitgeroepen tot F&B Professional of the Year, werkte ruim 4,5 jaar als f&b manager bij Congreshotel Mooirivier in Dalfsen, maar maakte deze zomer de overstap naar Hotel Arena in Amsterdam. Na drie maanden stopte ze daar alweer.

Samen met Groenendal heeft ze een lunchroom annex winkel in Bergen gekocht: Bij Merel. Vanaf 1 december zal Raggers daar het gezicht worden, Groenendal blijft zich focussen op Brass Kaatje.

‘Het was fijn even terug te zijn in het Amsterdamse wereldje', zegt Raggers over de korte periode bij Hotel Arena. ‘Het is een mooi bedrijf en ik heb in korte tijd veel geleerd. Maar al sinds we Brass Kaatje startten, zeggen we tegen elkaar hoe leuk het zou zijn nog een zaak te openen. Dus toen dit op ons pad kwam, was de keuze niet moeilijk.’

Bij Merel is een bescheiden bedrijf in het centrum van Bergen: 12 zitplaatsen op 40 vierkante meter en een keuken erachter. ‘We zullen voorlopig ‘Bij Merel’ voortzetten op de huidige manier, die iedereen gewend is’, zegt Raggers. ‘Er zijn veel vaste gasten, we willen eerst hun vertrouwen winnen voor we gaan veranderen.’ In haar nieuwe zaak ligt de nadruk op koffie, patisserie en de winkelfunctie.

Andere naam

Binnen een half jaar wil ze een eigen sausje over het interieur en assortiment gaan gieten en ook een andere naam ligt voor de hand. De verkoper, die het bedrijf vijf jaar geleden opende, heet Merel. Als zij weg is, klopt de naam niet meer. ‘We maken er niet ‘Bij Agnes’ van’, lacht Raggers.

Die nieuwe naam luidt Kaatje's Bakery Café, zegt Groenendal. Zo wordt een duidelijke connectie met de brasserie in Egmond aan Zee gelegd en er zal ook kruisbestuiving komen. 'In de bakery maken we straks patisserie die we ook in de brasserie zullen serveren.'

Dat de naam Kaatje nu ook weer wordt gebruikt, is allesbehalve toeval. ‘We dromen van nog meer horecabedrijven, en dan zou het leuk zijn als de naam Kaatje op veel plekken terugkomt', zegt Groenendal. 'De eerstvolgende toevoeging wordt een friettent’, zeggen beiden - half serieus, half met een knipoog.

Maar dat is alleen nog een idee, wat begon als grap. Er is nog niets concreets. De twee zijn van nul naar twee bedrijven gegaan in acht maanden, de komende jaren ligt de focus bij Brass Kaatje en Kaatje's Bakery Café. ‘Maar je mag natuurlijk altijd dromen.’

Zes f&b managers in vier jaar

Hotel Arena heeft geen geluk met de positie van f&b manager. Na het vertrek van Raggers moet het hotel op zoek naar de zesde f&b manager in vier jaar tijd. In 2017 sloot het hotel voor een grondige verbouwing, waarna Ruben de Vries vanaf januari 2018 f&b manager was. In januari 2019 werd hij opgevolgd door Luuk Rijnders, die het ook maar een jaar deed. In januari 2020 startte Meine Hospes als f&b manager van het hotel, maar stopte in oktober alweer. Sinds januari 2021 is Floor Louwerens f&b manager ad interim.

Agnes Raggers was van augustus tot november 2021 de vijfde f&b manager in drieënhalf jaar voor Hotel Arena en het bijbehorende restaurant Park. En nu moet het hotel op zoek naar nummer zes in vier jaar. Die is nog niet gevonden, laat het hotel weten.