Cafébaas Veerman krijgt geldboete voor belastingfraude

De rechtbank in Haarlem heeft eigenaar J. Veerman van café De Hemel in Volendam donderdag wegens belastingfraude veroordeeld tot een geldboete van ruim 270.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Tegen hem was vijftien maanden celstraf geëist, waarvan vijf voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat Veerman tussen 1992 en 1997 de fiscus voor ruim 300.000 euro heeft benadeeld. Hij was toen eigenaar van een bedrijf dat in de jaren negentig een afslankmiddel op de markt bracht. De cafébaas heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Volgens Veerman is hij er ingeluisd door zijn toenmalige bedrijfsleider, de 60-jarige H. van A. Die kreeg donderdag van de rechtbank een geldboete van ruim 159.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van een jaar. De officier van justitie had twee jaar geëist waarvan acht maanden voorwaardelijk. Veerman en zijn bedrijfsleider hebben elkaar de schuld in de schoenen geschoven voor de fraude.

De rechtbank oordeelde dat Veerman een initiërende en sturende rol heeft gespeeld bij de belastingfraude. Volgens haar had hij daar eigenlijk een celstraf voor verdiend maar omdat de zaak zich geruime tijd geleden heeft afgespeeld, wordt volstaan met een geldboete Veerman was niet aanwezig bij de uitspraak. Bij de behandeling van de zaak twee weken geleden liet hij ook verstek gaan. Volgens zijn advocaat F. Schneider is de man in zijn hoofd nog te veel bezig met de brand in café De Hemel, die op 1 januari 2001 aan veertien jongeren het leven kostte.