The Hoxton zet zich met Stay for a Stay in voor dak- en thuislozen

The Hoxton zet zich met Stay for a Stay in voor dak- en thuislozen
Kamers van verschillende vestigingen van The Hoxton

The Hoxton wil zich in de koudste maand van het jaar extra inzetten voor dak- en thuislozen. In alle 7 steden wereldwijd waar een hotel is gevestigd is het initiatief 'Stay for a Stay' gelanceerd, waarbij voor elke geboekt verblijf in een hotel van The Hoxton een overnachting wordt gedoneerd bij een lokaal opvangproject.

‘Afgelopen vrijdag hebben wij bij The Hoxton het wereldwijde initiatief ‘Stay for a Stay’ gelanceerd waarbij wij ons in de 7 steden waar onze hotels zich bevinden inzetten voor lokale dak- en thuislozen opvang', laat een woordvoerder van de hotelgroep weten.

‘In de hotels en via onze kanalen creëren wij bewustwording rondom dak- en thuisloosheid en via het ‘Stay for a Stay’ initiatief zamelen wij geld in om diegenen te helpen die het in de winter hard nodig hebben. Hopelijk zullen restricties worden versoepeld zodat er meer boekingen plaats gaan vinden. Aan het einde van de maand februari weten wij het opgehaalde bedrag en zal de donatie volgen.’

Voor elk verblijf in februari dat vóór 31 januari op Thehoxton.com is geboekt, doneert The Hoxton de kosten van een verblijf in een opvangcentrum aan iemand die het hard nodig heeft. Dat betekent dat voor elk verblijf in een Hoxton in februari, iemand die het moeilijk heeft verzekerd is van een douche, diner en een bed voor de nacht. ‘Het is simpel: hoe meer verblijven geboekt, hoe meer mensen we hebben geholpen.’

Het Stoelenproject

De Amsterdamse vestiging van The Hoxton werkt samen met Het Stoelenproject, een laagdrempelige nachtopvang in de Marnixstraat. De door vrijwilligers gerunde organisatie verzorgt avond- en nachtopvang voor dak- en thuislozen en stelt geen andere eisen dan dat iedereen zich aan de huisregels houdt. Sinds de oprichting in 1989 verzorgen zij elk winterseizoen weer 10.000 overnachtingen voor mensen die anders geen dak boven hun hoofd zouden hebben gehad.

Deze samenwerking is niet nieuw. The Hoxton ondersteunt sinds 2019 wereldwijd goede doelen voor daklozen via verschillende fondsenwervende initiatieven, waaronder een liefdadigheidsfietstocht van Londen naar Parijs. In Amsterdam ondersteunt Stay For A Stay dus Het Stoelenproject. In de andere steden ondersteunt Stay For A Stay: Shelter From The Storm in Londen, Binario 95 in Rome, Coalition for The Homeless in New York, Primo Center in Chicago, Blanchet House in Portland en Skid Row Housing Trust in Los Angeles.

‘Helaas heeft de pandemie een enorme invloed op dak- en thuislozen opvang. Vanwege de 1.5m afstandsregel is de capaciteit gehalveerd en groeit het aantal mensen dat op zoek is naar opvang gestaag door. Naast de verhoogde dreiging van werkloosheid die velen hebben ervaren als gevolg van de pandemie, blijven huiselijk geweld en huisuitzettingen de belangrijkste oorzaken van dakloosheid. We mogen niet vergeten dat dakloosheid vele vormen kan aannemen, waarvan de meest zichtbare de mensen zijn die ruig op straat slapen, maar ook al die mensen die op de bank slapen en vertrouwen op vrienden en kennissen voor een dak boven hun hoofd.’

Daklozenopvangcentra bieden meer dan alleen een warm bed voor de nacht. Ze zijn ook een essentiële opstap om mensen op weg te helpen naar betere tijden, met doorverwijzingen naar externe partijen voor het vinden van werk en onderwijs, gezondheid en juridisch advies, emotionele steun en het helpen verzekeren van huisvesting voor de lange termijn.

Dit is niet de eerste actie van een Amsterdams hotel voor daklozen. Vorig jaar bood Kimpton De Witt daklozen tijdens extreem koude nachten de mogelijkheid in het, nagenoeg leegstaande, hotel te overnachten. Dat initiatief groeide uit tot stichting Give Me 5, waarbij hotels wordt gevraagd 5 kamers beschikbaar te stellen voor economische daklozen. Als iemand een aantal weken tot maanden kan verblijven, wordt een grote zorg weggenomen en heeft die persoon de rust en ruimte zijn of haar leven weer op de rit te krijgen.

Over The Hoxton

The Hoxton is een reeks open-huishotels in Londen en belangrijke steden in Europa en Noord-Amerika. Elk hotel is een weerspiegeling van zijn buurt, geïnspireerd door de diversiteit en originaliteit van de straten eromheen. Levendige, gastvrije openbare ruimtes en opwindende restaurant en bar concepten zorgen ervoor dat elke Hoxton net zo goed een bestemming is voor de lokale gemeenschap als voor gasten.

De eerste vestiging van The Hoxton is in 2006 geopend in de Londense wijk Shoreditch, gevolgd door Holborn, Londen (2014), Amsterdam (2015) en Parijs (2017). Wereldwijde expansie zag de komst van The Hoxton, Williamsburg (2018), Portland (2018), Chicago (2019) en Los Angeles (2019). Terug in Londen opende The Hoxton, Southwark in 2019, en meest recent opende The Hoxton Rome zijn deuren in de zomer van 2021.

Voor 2022 en 2023 staan openingen gepland in Barcelona, Berlijn, Brussel, Shepherd's Bush (Londen) en Wenen. The Hoxton maakt deel uit van Ennismore, wat werd opgericht door Sharan Pasricha en vorig jaar werd samengevoegd met het lifstyle portfolio van Accor.