Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.

België krijgt vanaf volgende week vrijdag een 'coronabarometer', hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur. Maar de barometer is 'geen automatische piloot', tekent premier Alexander De Croo aan. De regering houdt het laatste woord.

Publieksevenementen tot tweehonderd gasten

De barometer begint volgende week in het rood, omdat de omikronvariant van het virus nog duchtig om zich heen grijpt. Dat is de stand met de strengste maatregelen, maar die zijn toch soepeler dan de huidige. Zo mogen publieksevenementen buiten en binnen weer tot tweehonderd toeschouwers ontvangen. Als de zaal groot genoeg en goed geventileerd is vervalt die limiet zelfs, mits de aanwezigen een mondkapje dragen. Alleen dansfeesten en nachtclubs blijven voorlopig taboe.

Barometer

Net als het Nederlandse kabinet, dat eerder bijvoorbeeld met een routekaart voor de coronamaatregelen wilde werken, zon de Belgische regering al meermalen op een maatregelenschema. Maar dat stuitte telkens op veel weerstand. Ook nu was er verzet, onder meer omdat de barometer de handen van de autoriteiten te veel zou binden.

De Croo is blij dat die er desondanks komt. Het heeft volgens hem aan transparantie en voorspelbaarheid ontbroken 'en dat heeft het leven van de mensen gecompliceerd'.

Over drie weken mogelijk verder versoepelen

Naast rood kent de barometer, in aflopende volgorde van ernst, de standen oranje en geel. Over drie weken bekijken de ministers of ze kunnen overschakelen naar oranje, met de bijbehorende versoepelingen.