Ook poppodia in andere steden in het land sluiten zich aan. Zo hebben 013 in Tilburg, Patronaat in Haarlem, Fluor in Amersfoort, De Helling in Utrecht en Annabel in Rotterdam aangegeven dat ze zaterdag opengaan.

Actie De Nacht staat op

De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) via een filmpje op Instagram. De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht.

Regels horeca

Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur sluiten en is een zitplaats verplicht. Maandag heeft de sector overleg met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Zij gaf vrijdag al aan dat er voor het weegmoment van 15 februari geen versoepelingen in zitten voor de nachtclubs. Ook waarschuwde ze dat ondernemers die zich niet aan de regels houden een boete riskeren.

Illegale feestjes

‘Met de actie willen we zelf laten zien hoe we weer veilig open kunnen’, aldus de zegsman. Op 12 februari willen zij clubs door het hele land open hebben. ‘En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht’, wordt gezegd in een filmpje op de Instagram-pagina van de actie De Nacht staat op.

Volgens de woordvoerder staat vast dat de doelgroep van nachtclubs elkaar nu opzoekt op andere locaties en feestjes. Dat maakt het volgens de clubs extra wrang en haast paradoxaal, volgens een van de initiatiefnemers: ‘Wij zijn dicht om iets te voorkomen dat vervolgens niet voorkomen wordt en onveiliger gebeurt dan wanneer het bij ons zou gebeuren.

Politie en burgemeesters

Politie en burgemeesters zien dit ook en vragen het kabinet om de clubs meer ruimte te geven. Zij zien liever dat jongeren gecontroleerd samenkomen in clubs en discotheken. ‘Wij kunnen dat veel veiliger doen met beveiligers, barpersoneel en goede afzuiginstallatie.’ De bedoeling is dat tijdens de nacht van de actie wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs (CTB).

De clubs hebben de middelen om de heropening veilig te laten verlopen. Er is maar één plek echt gemaakt voor de nacht: dat zijn de nachtclubs. Met de campagne willen de nachtclubs de overheid en iedereen wakker schudden. Volgens hen is het niet langer uit te leggen, ze kunnen nu veilig open. ‘Ons plan ligt klaar, we bespreken het graag met iedereen die er ideeën over heeft. De Nacht kan het aan.’