The Student Hotel haalt €145 miljoen op voor twee nieuwe vestigingen

The Student Hotel haalt €145 miljoen op voor twee nieuwe vestigingen
The Student Hotel Florence Belfiore

The Student Hotel haalt een 'groene' financiering van €145 miljoen op bij UniCredit voor nieuwe hotels in Rome en Florence. Dit komt bovenop de €300 miljoen die aandeelhouders vastgoedinvesteerder Aermont Capital en pensioenuitvoerder APG in oktober 2021 al in het bedrijf van Charlie MacGregor staken.

The Student Hotel (TSH) wil van de twee nieuwe hotels in Rome en Florence richt The Student Hotel duurzame projecten maken en heeft ook specifiek gezocht naar financiering die daarbij aansluit. De nieuwe projecten zullen onder meer de regeneratie van de wijk San Lorenzo in Rome en de wijk Belfiore in Florence ondersteunen, de gebieden voor de lokale gemeenschappen opknappen en de beschikbaarheid van studentenhuisvesting in beide steden vergroten.

Met deze twee nieuwe locaties komt het totaal aantal Student Hotels in Italië op vier: in Florence is al een ander hotel in de wijk Lavignini en ook Bologna heeft een Student Hotel.

The Student Hotel wil de komende drie jaar 10 nieuwe hotels openen, waarmee het totaal op 25 zou komen. De keten begon in 2013 met een eerste hotel in Nederland, in Rotterdam. Daarna breidde oprichter Charlie MacGregor snel uit naar Amsterdam (twee hotels), Groningen, Eindhoven, Maastricht, Den Haag en meest recent Delft. In Utrecht heeft de groep al jaren plannen voor een locatie, maar ondervindt tegenstand van de gemeenteraad.

Buiten de 8 Nederlandse hotels heeft The Student Hotel vestigingen in Duitsland (1), Spanje (2), Italië (2), Frankrijk (1) en Oostenrijk (1). In 2022 openen hotels in Madrid, Barcelona en Toulouse.

Ontwikkeling in Rome en Florence

De bouw in Rome start officieel in maart 2022. Het hotel met 396 kamers, een vloeroppervlak van ruim 22.750 m2 en een totale investering van meer dan € 90 miljoen door TSH moet in de winter van 2023/24 worden geopend. Op de locatie komen een restaurant, een bar, vergader- en co-working spaces en een gym, maar ook een openbaar park van ruim 15.000 m2 dat voor iedereen toegankelijk is.

In Florence bestaat de ontwikkeling uit een hotel met 550 kamers en een vloeroppervlak van ruim 80.000 m2. De bouw van het bovengrondse is gestart in september 2021 en het hotel zal naar verwachting voor de zomer van 2024 worden geopend. TSH zal ruim € 160 miljoen in het project investeren. Naast hotelkamers, een bar, een fitnessruimte, co-working spaces en een openbaar park, zal de Belfiore-locatie ook een openbare atletiekbaan op het dak van het gebouw bevatten.

Duurzame financiering

Voor de financiering van die nieuwe hotels heeft The Student Hotel een overeenkomst bereikt met UniCredit. Het betreft een ‘groene’ financiering van €145 miljoen voor sociale en milieu-impact voor de ontwikkeling van de twee nieuwe locaties in Rome en Florence. De Italiaanse financiële verzekeringsmaatschappij SACE, gespecialiseerd in het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van bedrijven en de Italiaanse economie door middel van een breed scala aan tools en oplossingen, ondersteunt de financiering met een groene garantie van €54 miljoen.

De lening omvat voorwaarden voor het behalen van een BREEAM 'Very Good’ rating voor beide locaties en moet voor de groene garantie door SACE voldoen aan de EU Taxonomie voor duurzame activiteiten.

TSH en UniCredit zijn overeengekomen om voorwaarden voor impactfinanciering op te nemen in de vorm van een korting op de rente, die TSH heeft toegezegd te herinvesteren door studenten met een kansarme sociaaleconomische achtergrond studiebeurzen te verstrekken in de vorm van huurverlagingen.

The Student Hotel Rome

De lening volgt op bestaande financiering die is overeengekomen tussen TSH en UniCredit voor hybride hospitality-modellocaties in Florence Lavagnini, Bologna en Wenen.

Ook staken bestaande aandeelhouders, waaronder vastgoedinvesteerder Aermont Capital en pensioenuitvoerder APG, in oktober 2021 al €300 miljoen extra in het bedrijf. APG stapte in 2015 in The Student Hotel met een kapitaalinjectie van €100 miljoen, destijds goed voor 30 procent van de aandelen.

De financieringsvoorwaarden vallen binnen de doelstellingen van de Green New Deal, het plan dat een circulair, modern, duurzaam en veerkrachtig Europa bevordert. SACE speelt een centrale rol bij de implementatie van de Green New Deal in Italië. Het bedrijf kan groene garanties afgeven voor binnenlandse projecten die de overgang naar een economie met een lagere impact op het milieu kunnen vergemakkelijken.