Laatste dag om eindberekening coronasteun aan te vragen

Laatste dag om eindberekening coronasteun aan te vragen

Bedrijven hebben tot het einde van donderdag om een definitieve berekening aan te vragen van de NOW-steun waar ze in de zomer van 2020 recht op hadden.

Het gaat om de coronasteun die bedrijven ontvingen om lonen te kunnen blijven betalen. Er zijn verschillende perioden van steun geweest. De deadline van 31 maart geldt voor de NOW2-regeling en gaat over het omzetverlies dat ondernemers en werkgevers tussen juni en september 2020 misliepen door lockdowns.

Geen aanvraag betekent terugbetalen

Eén dag voor het verstrijken van de deadline ontbraken nog aanvragen van zo'n 10.000 bedrijven. Als ze de aanvraag helemaal niet indienen en niet om uitstel hebben gevraagd, moeten ze alle NOW-steun terugbetalen.

De NOW, of Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, werd in 2020 opgezet om banen te behouden bij bedrijven die door lockdowns omzet verloren. Naarmate de gemiste inkomsten opliepen, steeg ook de subsidie om lonen te kunnen betalen. Het UWV keerde dit geld uit als voorschot op basis van schattingen. Bij het aanvragen van een definitieve berekening moeten ondernemers hun uiteindelijke omzetverlies opgeven. Het UWV berekent dan op welk bedrag ze daadwerkelijk recht hadden.

De afgelopen dagen kwamen al veel aanvragen binnen. Maandag meldde het UWV nog dat er 17.000 werkgevers in actie moesten komen om hun recht op het NOW-geld niet te verliezen, nu zijn dat er 7000 minder.