Snackbar Den Uyl Bergambacht 50 jaar: 'Dit is wat we écht wilden'

Snackbar Den Uyl Bergambacht 50 jaar: 'Dit is wat we écht wilden'

Snackbar Den Uyl in Bergambacht bestaat een halve eeuw. Dat betekent feest voor partners Kyra Straver (27) en Kees de Ruiter (30), die bezig zijn aan hun vierde jaar als eigenaar. 'We waren beiden afgestudeerd en hadden de baan die we wilden, maar de mogelijkheid om de zaak over te nemen, had meer aantrekkingskracht.'

Het 50-jarig bestaan wordt gevierd in de eerste week van april. ‘Iedere dag een product voor 50 cent’, vertelt Straver. ‘Dinsdag hadden we het broodje hamburger, daarvan hebben we er ruim achthonderd verkocht. Zaterdag sluiten we af met een feest voor genodigden.’

Ambitie als ondernemer

Straver was in dienst van de vorige eigenaren. ‘De snackbar is ooit gestart door Cees den Uyl, die vorig jaar helaas is overleden en dit jubileum jammer genoeg niet kan meemaken. Voor mij was het een bijbaan, die ik overigens erg leuk vond. Kees komt uit een ondernemersfamilie, hij was dus al meer bezig met een eigen zaak.’

De ambities om de snackbar over te nemen, zijn volgens Straver geleidelijk aan ontstaan. ‘Kees en ik waren beiden afgestudeerd en hadden de baan die we wilden. Ik werkte als schuldhulpverlener en mijn vriend als videojournalist. Toch bleek dit het voor ons allebei niet te zijn. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en de toenmalige eigenaren laten weten dat we interesse hadden in een overname als ze ooit zouden besluiten om de zaak te verkopen. Uiteindelijk is dat heel snel gerealiseerd.’

Geboren en getogen in Bergambacht

Straver is geboren en getogen in Bergambacht en woonde zelfs tegenover de snackbar. Haar partner komt uit een van de omliggende dorpen en inmiddels wonen ze samen boven de zaak.

‘Natuurlijk was het wel een gok, omdat we nog niet samenwoonden en niet samen hadden gewerkt. Maar het gaat hartstikke goed. De stap was ook wat eenvoudiger, omdat we geen hypotheek en kinderen hadden. Als het niet zou lukken, dan hadden we hooguit terug gemoeten naar onze ouders’, vertelt Straver deels met een kwinkslag.

Traditioneel assortiment

Den Uyl is in haar ogen een redelijk traditionele cafetaria. Binnen staan acht tafels en de ondernemers beschikken over een groot terras. ‘We hebben een breed assortiment aan snacks en verkopen ook broodjes. Een halfjaar voordat corona intrede deed, hebben we bezorging gelanceerd en dat heeft ons de afgelopen periode goed geholpen. Uiteraard waren de afgelopen jaren spannend, maar mede dankzij de grote kring aan vaste klanten zijn we er goed doorheen gekomen.’

De Bergambachtse is enthousiast over de keuze die het tweetal heeft gemaakt. ‘We hebben het echt enorm naar de zin. Ik raad een eigen cafetaria van harte aan, maar vergeet niet dat het wel hard werken is. Voor ons geen enkel probleem, ook omdat we beiden veel aanwezig zijn en willen zijn.’