Studenten en hotelgasten al 65 jaar onder één dak bij Hotel Casa

Hotel Casa viert op 18 april 2022 haar 65e verjaardag. Het Amsterdamse hotel staat al sinds 1957 bekend om zijn bijzondere hybride concept: gedurende de maanden oktober tot en met mei leven student en hotelgast naast elkaar onder één dak.
Delen:

Door studentenhuisvesting en hotelfunctie te combineren, wil Hotel Casa een oplossing bieden voor de aanhoudende woningnood onder studenten en biedt hotelgasten een bijzondere ervaring. De studentenkamers voldoen aan het puntensysteem en zijn daardoor een stuk lager geprijsd dan bijvoorbeeld The Student Hotel, dat aan studenten commerciële longstayprijzen vraagt.

Hotel Casa is trots op haar maatschappelijke karakter en zet vol in op het voortbouwen van de community die het concept biedt voor student, hotelgast én buurtbewoner.

Zo ontstond Hotel Casa

Amsterdam 1957: vier ambitieuze studenten hebben als doel de woningnood onder studenten op te lossen. Dit doen ze door de kamers van dan nog studentencomplex Casa400 ook gedeeltelijk beschikbaar te stellen aan hotelgasten. Met die inkomsten kan Casa studenten vervolgens voorzien van betaalbare huisvesting.

De receptie van Casa400 in 1962

Een succesformule, zo blijkt tot op de dag van vandaag. Niet alleen zorgt die formule er jaar in jaar uit voor dat 350 studenten een dak boven hun hoofd hebben, het zorgt binnen Casa ook voor een levendige mix van mensen.

De receptie van Hotel Casa in 2022

In 2010 verhuisde het concept naar een nieuw gebouw een paar honderd meter verderop. Ook veranderde de naam: Casa400 (dat verwees naar het huisnummer) werd Hotel Casa.

Dubbelfunctie

Casa heeft 159 permanente hotelkamers en van 1 oktober tot 31 mei 359 kamers voor studenten. Zij betalen €485 per maand voor een gemeubileerde kamer met internet, tv en toegang tot de hotelfaciliteiten – afgezien van schoonmaak. In de zomermaanden zijn alle 518 kamers hotel.

Kamer in Casa400 in de jaren '60

Met die combinatie kan het hotel draaien, kunnen de prijzen voor studenten laag blijven én kan Casa blijven investeren. Zo werden afgelopen jaren het hele restaurant en lobby verbouwd en zijn in 2020 en 2021 alle kamers opgeknapt.

Kamer in Hotel Casa in 2022

‘Hotel Casa heeft met zijn dubbelfunctie van oudsher hart voor de maatschappij en dat is iets om trots op te zijn. Het concept is er voor iedereen en juist die mix van mensen maakt het zo uniek’, zegt Jeroen Diepeveen, general manager van Hotel Casa. ‘Hotelgasten die een overnachting boeken doen niet alleen zichzelf een plezier, maar dragen daarmee ook effectief bij aan betaalbare studentenwoningen die zo hard nodig zijn.’

Kamer in Casa400 in de jaren '60
Kamer in Hotel Casa in 2022
De receptie van Casa400 in 1962
De receptie van Hotel Casa in 2022