Stijgende kosten: 'Houd vast aan minimaal 10 procent marge'

Stijgende kosten: 'Houd vast aan minimaal 10 procent marge'

Niet alle ondernemers durven de stijgende kosten voor inkoop, personeel en energie volledig door te berekenen aan de gast. Ondernemer én KHN-voorman Robèr Willemsen adviseert om zo te calculeren dat er, ook na aftrek van het ondernemersloon, minimaal 10 procent marge overblijft.

‘Die tien procent marge heb je minimaal nodig om investeringen te kunnen blijven doen. Daarnaast hebben de afgelopen twee jaar bewezen dat die marge nodig is bij tegenvallers. Je moet iedere dag blijven rekenen.’

Stijgende kosten horeca

Ook het assortiment aanpassen kan er volgens Willemsen voor zorgen dat het rendement van je bedrijf op peil blijft ondanks de stijgende kosten horeca. ‘Tien procent moet je echt minimaal hebben om toekomstbestendig te kunnen ondernemen.’

Drie uitdagingen van de branche

De prijsstijging is volgens de KHN-voorman één van de drie uitdagingen waar ondernemers momenteel wakker van liggen. Naast de corona-schuldenlast en het personeelstekort. KHN lobbyt in Den Haag met hulp van het Horeca Herstelplan voor maatregelen die daarbij moeten helpen.

Op korte termijn wil KHN dat ondernemers niet al in oktober beginnen met het terugbetalen met hun schuld aan de Belastingdienst, maar dat dit wordt uitgesteld. ‘Nu gaat de economie goed, maar wat gebeurt er na de zomer. Met de alsmaar stijgende inflatie? En wat gaat corona doen? Daarnaast willen we graag dat ondernemers tien jaar de tijd krijgen om hun schulden terug te betalen in plaats van de huidige vijf.

De Belastingschuld achtergesteld maken helpt ondernemers daarnaast met het verkrijgen van nieuwe financiering bij banken. Willemsen: ‘We hopen voor de zomer meer duidelijkheid te hebben wat politiek Den Haag nog daadwerkelijk gaat doen om ondernemers te helpen.’

Andere punten uit het Horeca Herstelplan zijn een investeringsfonds voor ondernemers die willen stoppen of net voor corona hadden willen stoppen. ‘Wij willen dat zij privé niet failliet gaan.’

Geld voor verduurzaming

KHN pleit daarnaast voor een Investeringsfonds dat horecabedrijven helpt duurzamer te worden, zodat tegelijk de energierekening omlaag gaat. ‘Onze branche gebruikt veel gas en energie. Om duurzamer te ondernemen zijn vaak grote investeringen nodig. Hulp is daarbij welkom,’ vat Willemsen het samen.

Kamerdebat coronaherstelfonds

Dinsdag 10 mei debatteert de Tweede Kamer over het conceptplan voor het coronaherstelfonds. Willemsen weet dat veel coalitiepartijen positief zijn over de plannen van KHN voor de hulp aan horeca ondernemers. Op de zaken vooruitlopen wil hij echter niet. ‘Dat is in de politiek altijd onzeker, tot de handtekening is gezet.’