Michelin beloont België met nieuw driesterrenrestaurant

Michelin beloont België met nieuw driesterrenrestaurant

Na Hof van Cleve en restaurant Zilte, heeft België, evenals Nederland, nu drie driesterrenrestaurants. Michelin bekroonde restaurant Boury met een derde ster. Ook Jacob Jan Boerma krijgt een beloning voor zijn nieuwe restaurant Fine Fleur.

Michelin heeft haar gids voor België en Luxemburg 2022 bekendgemaakt. In de nieuwe uitgave staan 841 restaurants waaronder:

  • 3 restaurants met drie sterren (1 nieuw);
  • 23 restaurants met twee sterren (3 nieuwe);
  • 115 restaurants met één ster (16 nieuwe);
  • 11 restaurants met een groene ster (1 nieuw);
  • 147 Bib Gourmand restaurants (24 nieuwe).

Van de in totaal 21 nieuwe ster(ren)zaken, is de derde ster voor restaurant Boury de meest in het oog springende. Nadat hij vier jaar lang twee Michelinsterren had, mag chef Tim Boury nu een derde ster op de gevel bijzetten.

Volgens Michelin 'bundelt hij klassieke diepgang en creatieve schwung in het bord. Hij is een meester in het sublimeren van luxeproducten. Of dat nu met een complex samenspel van smaken en texturen gebeurt of straight-forward met een verbluffende saus: elk gerecht benadert de perfectie. Een bezoek aan Boury is een feest voor fijnproevers.

Met de derde ster, nestelt Boury zich naast collega's Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruishoutem en Viki Geunes van Zilte in Antwerpen. Daarmee heeft België nu drie driesterrenrestaurants.

Twee sterren voor Gert de Mangeleer

Drie nieuwe restaurants worden met twee sterren
onderscheiden. Hieronder Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens, die hun voormalig driesterrenrestaurant Hertog Jan opnieuw tot leven hebben gebracht in luxehotel Botanic Sanctuary in Antwerpen. De andere nieuwe tweesterrendragers zijn Yves Mattagne van La Villa Lorraine in Brussel en Thijs Vervloet van Colette – De Vijvers in Averbode.

Jacob Jan Boerma

Zestien nieuwe restaurants worden voor het eerst bekroond met één Michelinster, wat het totaal van éénster-zaken in België op 115 brengt. Hier zit ook restaurant Fine Fleur bij dat onder leiding staat van de Nederlander Jacob Jan Boerma

In 2021 onderscheidde Michelin voor het eerst restaurants voor hun inzet voor en filosofie van een duurzame gastronomie, middels een groene ster.

België ontving 10 groene sterren en dit jaar komt daar één bij: ¡Toma! in Luik. 'Bij Thomas Troupin draait alles rond respect. Voor het product, voor zijn leveranciers, voor zijn personeel. Zijn weldoordachte gerechten ontstaan uit de nodige reflectie,
niets is toeval', aldus Michelin.

24 nieuwe Bib Gourmands

De 2022-editie kent ook 147 Bib Gourmand-onderscheidingen toe, waaronder 24 nieuwe. Restaurants met een Bib Gourmand staan volgens de gids 'garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.'

Onder de nieuwe adressen Strofilia in Brussel, ij Fico in Elsene, Bottega Vannini in Sint-Pieters-Woluwe, La Cantinetta in Grivegnée, Maïnoï in Eigenbrakel en La Fermette des
Pins in Buvrinnes.

Michelin Awards

Naast de sterrenregen, reikte Michelin ook nog een aantal persoonlijke prijzen uit. De Michelin Young Chef Award ging naar Ruben Christiaens van restaurant Vintage in Kontich.

De 26-jarige chef, die in toprestaurants als Eleven Madison Park in New York en Vollmers in Malmö heeft gewerkt, 'maakte indruk op de inspecteurs van de met zijn technisch meesterschap en zijn vermogen om opmerkelijke gerechten te creëren die hun smaakpapillen meenamen op een verfijnde en intense reis.'

Maxime Sanzot van restaurant Racines in Floreffe ontving de Sommelier Award. 'In deze zaak, een combinatie van restaurant, wijnbar en gastronomische winkel, geeft Maxime Sanzot blijk van zijn talent, zowel bij de selectie van zeldzame en ongewone nectars als bij zijn vermogen om zijn gasten met tact en nauwkeurigheid te adviseren', aldus de gids.