Guido Braeken - Julemont - overdonderd door 2 sterren voor Michelin 2022

Guido Braeken - Julemont - overdonderd door 2 sterren voor Michelin 2022

Hij werd in de wandelgangen al getipt voor een ster, maar tot z'n eigen ontsteltenis werden dat er liefst twee. Guido Braeken van Julemont in Wittem is vlak na de bekendmaking van Michelin 2022 nog altijd overdonderd.

Het was wellicht de grootste verrassing van de bekendmaking van Michelin 2022: restaurant Julemont in Wittem gaat van 0 naar 2 sterren.

Chef Guido Braeken is, net als een groot deel van de aanwezigen, compleet overdonderd door de erkenning. 'Ik weet het nog steeds allemaal niet zo goed, het dringt totaal niet tot me door nog.'

Guido Braeken over Michelin 2022:

Op het podium ontvangt de chef als eerste de felicitaties van driesterrenkoppel Jannis en Claudia Brevet. 'En zo jong nog', zegt die laatstgenoemde tegen de door tranen overmande chef. 'Nou ja, 38', lacht hij.

Braeken is in april 2021 gestart als chef van restaurant Julemont van Chateau Wittem. Vele collega's, waaronder Soenil Bahadoer, voorspelde al een ster voor de jonge Limburger.

Toen de nieuwe sterrestaurants echter genoemd waren, zat hij daar niet bij. 'Ik was daar niet over teleurgesteld', zegt hij tegen Misset Horeca.

'Ik vertel mijn team altijd dat we met een traject bezig zijn en als het dan dit jaar niet zo zou zijn, dan komt het wel. We zijn pas net bezig.'

'Je stelt doelen, maar dat die bekroning er nu al is...'

Toen echter bekend werd dat hij vanuit het niets twee sterren kreeg, was er vooral ongeloof. 'Ik kan het nog steeds niet bevatten', zegt hij nog altijd zichtbaar geëmotioneerd.

'Als je doet wat wij doen, dan stel je doelen en geef je er veel voor op. Je laat toch je gezin 4 dagen 16 uur in de week achter om je dromen na te jagen. En dat die bekroning er nu al is, dat is fantastisch.'