Liveblog Michelin uitreiking 2022

Liveblog Michelin uitreiking 2022

Michelin uitreiking 2022: Welke restaurants in Nederland behouden hun Michelinster, verliezen er een of krijgen er juist een ster bij. Misset Horeca houdt je via dit liveblog continu op de hoogte.

Dit liveblog is nu beëindigd.

Kersverse tweesterrenchef Guido Braeken huilt samen met echtgenoot Fonny op het trapje van DeLaMar na afloop van de presentatie. Ze hebben net hun zoon van elf gebeld, die vanwege de zenuwen niet naar school is gedaan vandaag. 'Zo gaaf. Ik weet niet wat me overkomt.'

Acht vervallen Michelinsteren voor 2022

  • Bord'Eau, Amsterdam (dicht, is Flore)
  • Vermeer, Amsterdam
  • Soigné, Bussum
  • Basiliek, Harderwijk (overname)
  • Posthoorn, Monnickendam
  • De Loohoeve, Schoonlo (dicht, nieuw Noor)
  • Valuas, Venlo
  • Oonivoo, Uden

Recordhouder Michelin

Dit betekent dat Tonny Berentsen voor De Kromme Dissel voor het 51 jaar op rij een ster heeft. Daarmee is De Kromme Dissel recordhouder.

Geen nieuwe derde Michelinster 2022

In totaal zijn er 137 restaurants met drie sterren in Nederland. De teler voor Nederland blijft staan op twee driesterren. Inter Scaldes (Claudia en Jannis Brevent) en De Librije (Therese en Jonnie Boer). Claudia Brevet: 'Zo mooi om hier weer te staan. Laten we alle ellende achter ons laten.' Jonnie Boer: 'Het wordt tijd dat er een derde ster bijkkomt... Deze opmerking wordt met applaus ontvangen in de zaal. 'Het is een rare tijd geweest en hoe leuk is het dan om hier weer samen te staan.'

Drie nieuwe twee-sterren

  • Flore, Amsterdam (Bas van Kranen, Wouter Denessen, Jasper Panis en Stijn van Latenstein) Bas dankt wijlen Paul van de Bunt (De Leuf) als zijn belangrijkste leermeester.
  • Julemont, Guide Braeken, Kasteel Wittem. Hij werd niet genoemd bij de nieuwe een-sterren en had zijn hoop al verloren. 'Dit is waanzin! Direct twee sterren!' Braeken werkte bij La Source** en bij Beluga Loves You.
  • De Nieuwe Winkel, Emile van der Staak, Nijmegen. Naast een Groene Michelinster, groeit hij van een naar twee sterren. Inspecteurs: 'Deze chef is niet alleen creatief, maar ook onderzoeksgericht.' Emile: 'Lekker dit! Ik wil de inspecteurs niet bang maken, maar we zijn nu praktisch veganistisch. We zijn de botanische gastronomie. Volg mij, haal me in! Liefst rechts. Dit is de koers voor de toekomst, dat zie je ook bij Flore, bij de Kas. Laten we dit samen gaan doen!'

Sommelier Award 2022: Malou Hagenaars

Malou Hagenaars van Restaurant Alma in Oisterwijk mag de Sommelier Award 2022 van Michelin in ontvangst nemen. Dubbel feest, samen met Wouter van Laarhoven mocht ze ook al een Michelinster in ontvangst nemen. Het koppel had al een Bib Gourmand voor de bistro beneden, in Oisterwijk.

Malou Hagenaars heeft een grote voorkeur voor Duitse wijnen. 'Dicht in de buurt, de prijzen zijn nog redelijk en er zitten hele mooie parels tussen.'

Jos Timmer zonder oppas...

Jos Timmer keert met Jo van 1,5 jaar terug naar het podium om de buis behorend bij de nieuwe Michelinster in ontvangst te nemen. Voorheen stond alleen compagnon Wim de Beer op het podium.

10 nieuwe Michelinsterren voor 2022

  • De Juwelier, Amsterdam. Chef Yoran Jacobi. (De nieuwe zaak van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot).
  • Restaurant Pikaar, Cas Pikaar, Hilvarenbeek.
  • Restaurant Zoldering, Amsterdam, Thomas Bron. (klassieker: vegetarische variant op filet american, rode mul met ceviche bereiding vallen de inspecteurs op.)
  • Atelier, Gulpen (Hans Kinkartz). 'We worden al zo lang getipt. Dit is dik vet, om met de woorden van Margot Reuten te spreken.' Inspecteurs: 'Je krijgt hier nooit wat je verwacht. Het is altijd meer.'
  • Alma, Wouter van Laarhoven, Oisterwijk. Hij heeft nu zowel een Bib als een Michelinster. Historische locatie van De Zwaan. 'Heilige grond waar wij op opereren. Dit is doodeng, maar ook super!'
  • Restaurant Lars Scharp, Amsterdam. Floor Wiggers en Lars Scharp op het podium. Hij zit in de Houthavens in Amserdam, in hetzelfde pand als Moxy Hotel. Floor bedankt haar team voor hun mega-inzet. 'Wij kunnen dat nooit met z'n tweeën.'
  • Vigor, Vught, Lars Albers en Randy Bouwer. Lars wordt door de inspecteurs een hele krachtige nieuwkomer in de selectie genoemd. Hij weet smaken heel ver te verdiepen. 'We weten allemaal uit welke periode we komen. Heel lastig voor elke ondernemer, maar ook voor de medewerkers. Ik ben zo trots op ons team...
  • Ganzenest, Rijswijk, Erik Tas en Patty van Dam. Op de voormalige locatie van Niven Kunz prijkt weer een ster.
  • Noor, Groningen, Marleen en Jeroen Brouwer. Sterbehoud voor de nieuwe locatie, voorheen had dit stel De Loohoeve* in Schoonloo. 'Het liefst halen we onze producten uit de regio. We zijn net open in de Therisakapel in Groningen. We nemen de ster daar graag mee naar terug.'
  • De Kas, Amsterdam Jos Timmer en Wim de Beer. 'Wij serveren alleen een menu, zonder a la carte. Fijn dat Michelin dat ook weet te waarderen. Hadden we niet verwacht.'

Michelin Young Chef Award

De Michelin Young Chef Award 2022 gaat naar Yoran Jacobi van Restaurant De Juwelier in Amsterdam.

Als je bij Yoran Jacobi bent, mag alles maar niets moet. 'A la carte eten of menu. Alles kan.' Jacobi: 'We koken zonder al te veel poespas. Gewoon goede saus. Lekkere producten.'

Drie nieuwe Groene Sterren voor 2022

  • Heron, Utrecht (Tako Koek en Koen Hoonhorst)
  • Triptyque, Wateringen (Niven Kunz)
  • Flore, Amsterdam (Bas van Kranen en Wouter Denessen), Hotel de l'Europe)

Maandag 11.58 uur

De chefs die vorig jaar een Groene Michelin ster behaalden krijgen het podium. Ze krijgen hun groene speldje live op het podium: De Librije, Zwolle, Bolenius, Amsterdam. De Kas, Amsterdam, Lokaal, Doetinchem (Bjorn Massop, afwezig), One, Roermond, De Nieuwe Winkel, Nijmegen, Bolenius, Amsterdam en Aan Sjuuteeänjd in Schinnen.

Maandag 30 mei, 11.49 uur

De nieuwe Bib Gourmands (16) voor 2022 zijn al bekend, maar worden toch op het podium even genoemd. Ook aan de primeur van De Groene Michelinsterren van vorig jaar wordt nog even aandacht besteed. Luc Kusters (Bolenius Amsterdam) , Emile van der Staak (Nieuwe Winkel, Nijmegen) en Wim de Beer en Jos Timmer van De Kas in Amsterdam. 'Ik hoop dat wij de gasten een avond kunnen bezorgen waarbij ze vis en vlees niet missen. We willen niet met het vingertje gaan wijzen...'

Luc Kusters: 'We zijn koks en moeten gewoon verschrikkelijk lekker eten maken, zodat mensen vlees niet missen. Een Groene Ster helpt daar natuurlijk bij. Ik ben hier al 13 jaar mee bezig, maar de laatste jaren is deze koers varen wel makkelijker.'

Emile van der Staak gaat in zijn Nieuwe Winkel nog een stapje verder om de planeet te redden. 'Dat kunnen we door geen rundvlees en varkensvlees te serveren. We zitten hier met allemaal toppers, anders kom je deze zaal niet binnen dus samen moeten we dat kunnen,' roept hij de collega's op.

Volgens Kusters kiezen steeds meer gasten bewust voor het duurzame restaurant. Deze mening deling alle chefs op het podium.

Sterchefs 2021

De chefs die in 2021 een ster in ontvangst mochten nemen (via de livestream) worden op het podium geroepen zodat ze toch nog een echt applaus in ontvangst kunnen nemen.

Maandag, 11.34 uur

We zijn van start. Simone van Trier neemt het woord op het podium en start met het bedanken van de partners van Michelin.

Marc Roosens, general manager van Michelin Benelux, gaat de sterren dit jaar bekend maken. 'Ondanks de problemen hebben chefs onze inspecteurs weer in verrukking weten te brengen.' Ook dit jaar geen papieren gids, maar door het jaar heen updates en trends online.

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Beide heren vinden het een 'leuk compliment' dat de Juwelier wordt genoemd als sterkandidaat. Maar dit was nooit hun plan. 'We hebben het geopend als restaurant met een laagdrempelig concept.' Met het oog op de brand bij 212 kregen ze vooral steun van de kant van Michelin. Van Oostenbrugge verwacht behoud van de twee sterren.

Ook binnen: Dennis Huwae (Daalder, verhuizing) en Tommy den Hartog van Restaurant 273 in Utrecht. En ook Hans van Wolde van Brut172** maakt zijn entree.

Arjan Speelman, Ciel Bleu**

Arjan Speelman noemt het ahkward om alleen naar de Michelin uitreiking 2022 te komen. 'Maar ik sta hier wel met een goed gevoel. Hij verwacht geen veranderingen voor Ciel Bleu. 'In onze keuken is qua stijl en kwaliteit niets veranderd.'

Jonathan Zandbergen, Merlet*

Jonathan Zandbergen van Merlet in Schoorl komt met hoop naar Amsterdam. 'Verwacht niets, hoop is er altijd. De eerste vijf jaar bij Merlet hebben we echt toegewerkt naar die ster. De afgelopen twee jaar lag de focus meer op de gasten in de watten leggen, dan op de ster.'

Hij wil geen concrete voorspellingen doen, maar was wel zeer aangenaam verrast door zijn ervaring bij Spectrum van Sidney Schutte.

Maandag 10.32 uur

Het wordt al druk bij het theater. Zowel buiten als binnen. Branchegenoten begroeten elkaar. Fred Mustert** van Restaurant Fred uit Rotterdam is gesignaleerd. Net als Michel van de Kroft van 't Nonnetje** in Harderwijk.

Fred** Rotterdam

Mustert hoopt op behoud van zijn twee sterren. 'Maar iedereen die er twee heeft, kan er drie krijgen. We zijn altijd bezig met kwaliteit en hebben grote plannen.' Hij doelt op de verhuizing van zijn tweesterrenrestaurant, dat meer naar het centrum van Rotterdam gaat. De locatie kan Fred Mustert nog niet onthullen, hij behoudt het zelfde aantal couverts.

Menno Post: verwacht derde ster voor Tribeca

Menno Post van Olivijn uit Haarlem voelt gezonde spanning. Zowel voor zichzelf als voor collega's. Hij zegt geen verwachtingen te hebben voor Olivijn na deze vreemde tijd. 'Maar we weten wat we kunnen. Maar de aanval is de beste verdediging.' Hij hoopt op een aantal nieuwe twee-sterren voor de branche.

Gespot bij DeLaMar
Jan de Wit, Marko Karelse van de JRE. Wilco en Caroline Berendsen van de Nederlanden. Sidney Schutte van Spectrum. Robert-Jan Nijland, Margo Reuten en Petro Kools, de jarige Joris Bijdendijk,

Sidney Schutte** en Jarno Eggen**

Schutte blijft vrij nuchter onder alle verwachtingen. 'Nuchtere zeeuw... Inmiddels wel gewend aan dit circus. Gisteravond postte hij een dankbericht op social media voor zijn team. Op de vraag of hij een derde ster krijgt? 'Ik laat me niet gek maken. Michelin blijft onvoorspelbaar.'

Jarno Eggen zegt geen inspecteurs gezien te hebben het afgelopen jaar in zijn restaurant in Staphorst. Hij hoopt dat bekenden van hem een beloning krijgen.

Beide heren geven De Juwelier, Kasteel Wittem en Tres Rotterdam de meeste kans op een nieuwe ster.

Margo Reuten van Da Vinci uit Maasbracht vindt het een feestje om er te zijn Speciaal voor deze gelegenheid heeft ze een nieuw pak gekocht. 'Ik heb natuurlijk al het nodige meegemaakt, qua sterren ontvangen en verliezen. Als ze haar tweede ster terugkrijgt dit jaar, zo zegt ze 'dan geef ik hem niet meer weg.' Ze zou ook trots zijn op een groene Michelinster.

Joey van Heesbeen en zijn partner Joke van Restaurant 1857 uit Roosendaal zijn ook in Amsterdam. Hun nieuwe zaak wordt voor het eerst opgenomen in de selectie, zo heeft Michelin al bekend gemaakt. Wat de beloning wordt, is nog niet bekend.'

Thijs Meliefste is ook vanuit Zeeland naar Amsterdam gekomen en begroet zijn collega's. Hij kreeg een aantal jaren geleden na even wachten zijn fel begeerde Michelinster.

Richard van Oostenbrugge is ook aanwezig in zijn thuisstad Amsterdam. Hij wordt veelgenoemd als ster-kandidaat voor De Juwelier. 212 is tijdelijk gesloten vanwege brand.

Sandra van der Bunt

Sandra van der Bunt van De Leuf in Ubachsberg met haar dochter is ook in Amsterdam vanuit Limburg.

Jannis Brevet zegt het net als altijd spannend te vinden. 'Maar hij verwacht stabiliteit. Het zijn spannende jaren geweest waarbij hij doelt op zowel de ziekte van Claudia als op corona. Met Claudia gaat het goed. 'Ze is enorm afgevallen, maar ze is op dit moment schoon en dat is het allerbelangrijkste.

Guido Braeken

Guido Braeken van Kasteel Witten Julemont: 'Een ster is altijd een droom, maar we zullen het zien.'

Soenil Bahadoer

Soenil Bahadoer 'Ik verwacht geen derde ster, maar als hij valt gun ik hem mezelf.' Soenil verwacht twee nieuwe twee sterren, maar wil daar geen namen aan koppelen.

Emile van der Staak

Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel in Nijmegen (groene en rode ster) staat hier voor het eerst als sterchef. De ster levert hem in ieder geval een volle reserveringsagenda op. 'Maanden eerder dan normaal gesproken.' Na de herstart na de lockdowns had hij zelf weinig kans om buiten de deur te eten. 'Wel bij De Librije geweest en zijn verwachtingen werden daar waargemaakt. 'Als vanouds.' Als een van de eersten kreeg hij een Groene Michelinster. 'Mooi als beloning voor ons beleid. Daar zouden we er meer van moeten krijgen.'

Marleen Brouwer van Noor

Marleen Brouwer komt met zenuwen naar Amsterdam. Hun sterrestaurant in Schoonloo is dicht en ze zijn Noor gestart in Hoogkerk/Groningen. 'Michelin is wel geweest en we hebben met ze gesproken. Ik hoop dat we een ster krijgen voor Noor, maar het is afwachten. Vanwege de spanning hebben we in de auto wat rek- en strekoefeningen gedaan,' vertelt ze lachend.

Weer Live!!

Maandag 30 mei worden in Amsterdam, in het DeLaMar Theater de nieuwe ster-restaurants onthuld. Ververs dit liveblog regelmatig (F5) om volledig op de hoogte te blijven.

De presentatie van de nieuwe Michelinsterren gebeurde vorig jaar (in maart) alleen nog via een livestream vanwege corona; de Michelin uitreiking 2022 vindt gelukkig weer plaats in aanwezigheid van chefs, gastheren, sommeliers, ondernemers en pers. Wel op een later moment in het jaar dan gebruikelijk.

Maandag 9.58

Axel Rosier, sommelier bij Fred** in Rotterdam rept over D-day op social media en post daarbij een afbeelding van twee sterren.

Maandag 9.38 uur

Aan nu.nl laat hoofdinspecteur Werner Loens weten dat je als restaurant een ster niet kunt weigeren. 'De service die wij bieden is voor consumenten, niet voor restaurants.' Het artikel gaat verder over de voordelen van een Michelinster maar ook de extra druk (en bijbehorende kosten) om die ster te behouden komt aan bod.

Af en toe reppen media wel dat chefs hun ster 'teruggeven' om bijvoorbeeld de drempel te verlagen. Bijvoorbeeld Ron Blaauw** in 2013. Dit ging echter gepaard met een ingrijpende concept-wijziging richting de gastrobar. Dit concept aan de Sophialaan in Amsterdam kreeg vervolgens direct weer één ster van Michelin.

Jan Gaastra van Koriander in Drachten verzocht Michelin de ster niet te verlengen eind 2018 in de gids van 2019. Dit verzoek - dat Michelin honoreerde - ging vooraf aan de verkoop van het restaurant. Gaastra in inmiddels eigenaar en chef van Restaurant Bisque in Groningen.

Maandag 8.48 uur

'Altijd weer spannend'

Robert Jan Nijland, van 't Nonnetje** - ook Harderwijk - at zondag bij Restaurant Sinne in Amsterdam. Hij post op Facebook 'Op weg naar Michelin in het DeLaMar Theater. Altijd weer spannend.'

Zondag 20.50 uur

Valuas Venlo verliest ster

Zondagavond 29 mei maakt Valuas uit Venlo al vroegtijdig zelf bekend dat Michelin heeft besloten de ster voor hun restaurant niet te prolongeren. 'Dit nieuws kwam bij ons binnen als een bom, na de afgelopen periode met Covid, hoogwater et cetera,' zeggen Eric en Miriam Swaghoven. Valuas had sinds 2006 een Michelinster.

De Bib Gourmand voor de bijbehorende brasserie LaVie blijft behouden in de selectie voor 2022.

Eric Swaghoven vervolgt in zijn bericht op social media: 'Uit alles blijkt dat we het meer dan waard zijn. Wij blijven doen waar wij heel goed in zijn, gasten in de watten leggen op hoog niveau. We zetten er de schouders onder om de ster volgend jaar weer te behalen.'

Diner met chefs

Zondagavond 29 mei begon het Michelin-event met een diner in Amsterdam in aanwezigheid van Bib-Gourmand chefs en partners van de rode gids. Het team van het Okura kreeg hulp van Ron Blaauw om de 560 couvert (!) uit te serveren.

Erik van Loo en Sidney Schutte F1

Erik van Loo van Parkheuvel** was hier waarschijnlijk niet bij; hij postte zondagmiddag beelden van de Formule 1 in Monaco. Net als Sidney Schutte overigens.

Rik Jansma

Rik Jansma draaide op zaterdag 28 mei het allerlaatste diner in sterrestaurant Basiliek in Harderwijk. Hij draagt op 31 mei het stokje over aan zijn keukenchef Yorni van Dijk en is ook nog eens jarig (43) op maandag 30 mei. Zeker is dat hij ook een bijzonder weekend achter de rug heeft.

Joris Bijdendijk

Andere jarige op 30 mei is Joris Bijdendijk van Restaurant Rijks* en Restaurant Wils* in Amsterdam. Het zou een mooi cadeau zijn deze beloningen te behouden.

Eerste namen al prijsgegeven

Michelin koos dit jaar voor een andere aanpak. Sinds eind 2021 zijn er elke maand al namen van restaurants onthuld die zeker zijn van een plekje binnen de Michelin-selectie. Deze 24 zaken betreft het. Ook dit jaar komt er geen papieren gids uit, maar wordt alles alleen online gepubliceerd.

Livestream Michelin uitreiking 2022

Sterrenregen voorspeld

Net als andere jaren wordt er al veel gespeculeerd over de stermutaties. Wie krijgt zijn eerste ster en waar speldt Michelin er een ster bij op? Misset Horeca vroeg naar de voorspellingen bij culinair experts en chefs. Uit de rondvraag blijkt dat bijna iedereen verwacht dat Michelin dit jaar geen ster zal afnemen.

Bib Gourmands 2022

De nieuwe Bib Gourmands voor 2022 zijn eerder al via Twitter onthuld. Welke eventueel vervallen, wordt maandag 30 mei duidelijk.

Veranderingen bij chefs?

Misset Horeca noteert gedurende het jaar de wisselingen en wijzigingen bij de sterchefs en hun restaurants. Deze restaurants houden we daarom bij de Michelin uitreiking 2022 extra in de gaten.

Zondag 29 mei 18.53

Huidige stand van zaken

Nederland telt nu (nog) 113 restaurants met een of meerdere Michelinsterren. Per saldo zijn dat er twee meer dan in 2020. In 2021 zijn er ook voor het eerst Groene Michelinsterren uitgereikt, acht stuks.

Deze restaurants hadden de primeur in 2021 met hun Groene Michelinster:

  • De Librije, Zwolle
  • Bolenius, Amsterdam
  • het Seminar, Zenderen
  • De Kas, Amsterdam
  • Aan Sjuuteeanjd, Schinnen
  • One, Roermond
  • De Nieuwe Winkel, Nijmegen
  • Lokaal, Doetinchem

Michelinster verloren in 2021

Zeven restaurants raakten hun ster kwijt in 2021; allemaal vanwege sluiting of conceptwijziging. Die van Restaurant de Zwaan in Etten-Leur verviel bijvoorbeeld, maar het nieuwe concept op dezelfde locatie verwierf direct weer een Michelinster.

Hoofdinspecteur Werner Loens zei vorig jaar na afloop van de Michelin uitreiking dat chefs vaak veel relaxter koken als ze niet zo met die ster bezig zijn. Ook dit jaar heeft Misset Horeca een interview met Loens van Michelin.