Accor zoekt 12.000 werknemers voor WK in Qatar

Accor zoekt 12.000 werknemers voor WK in Qatar
De skyline van Doha, de hoofdstad van Qatar

Hotelketen Accor zoekt 12.000 mensen die willen werken tijdens het WK voetbal dat in november begint in Qatar. Die moeten 65.000 lege woningen en appartementen klaarmaken en onderhouden als onderkomen voor voetbalfans die het toernooi bezoeken. Dat zegt topman Sébastien Bazin van het Franse concern.

Qatar heeft Accor, de grootste uitbater van hotels in Europa, gevraagd te helpen extra accommodatie beschikbaar te maken. ‘65.000 kamers is alsof we in één keer 600 hotels openen’, zegt Bazin tegen persbureau Reuters. Zijn bedrijf zoekt over de hele wereld naar personeel, van schoonmakers tot receptionisten en logistieke experts.

Accor heeft zelf al zes hotels in Doha: twee Mövenpicks, een Pullman, een MGallery, een Banyan Tree en een merkloos hotel wat de groep managet. Nog los van de 12.000 tijdelijke functies rond het WK heeft Accor voor die zes hotels alleen al ruim 230 vacatures.

Van 30.000 naar 100.000 in vijf maanden

Qatar werkt aan het tekort aan accommodatie voor het voetbaltoernooi. De bedoeling is dat er uiteindelijk 100.000 kamers beschikbaar zijn. Qatar hoopt in totaal 1,2 miljoen bezoekers te ontvangen. Dat is bijna de helft van het aantal inwoners van de Arabische staat.

Naar schatting zijn er nu minder dan 30.000 hotelkamers in Qatar en daarvan is rond het WK zo'n 80 procent bezet door wereldvoetbalbond FIFA en officiële gasten.

Veel internationale ketens werken hard om dat aantal omhoog te brengen. Zo opent bijvoorbeeld Hilton de komende maanden nog drie hotels in het land en gaat Marriott vóór de start van het WK nog vier hotels openen.

Verder biedt Qatar 4000 kamers aan op twee cruiseschepen die in de haven van de hoofdstad Doha liggen. Daarnaast kunnen bezoekers ook slapen in een van duizend woestijntenten.