Meer fastfoodrestaurants dan restaurants in Nederland

Meer fastfoodrestaurants dan restaurants in Nederland

Fastfood is populair in Nederland. De afgelopen 5 jaar is het aantal fastfoodrestaurants gestegen met 27%. In coronajaar 2021 openden openden 1.320 fastfoodzaken hun deuren (een stijging van 8%).

Snackbars zien we het meest in het straatbeeld, gevolgd door pizzeria’s en grillrooms. Nederland telt nu zelfs meer fastfoodrestaurants dan ‘gewone’ restaurants. De cijfers zijn afkomstig van Bold Data.

Top 5 fastfoodrestaurants Nederland

  1. Snackbars
  2. Pizzeria’s
  3. Grillrooms
  4. Burgerrestaurants
  5. Kebab zaken

Fastfood verslaat ‘gewoon’ restaurant

De afgelopen 5 jaar is het aantal eetgelegenheden in Nederland gestegen met 23%: van 29.545 naar 36.210 zaken. Deze groei komt vooral door de toename van het aantal fastfoodrestaurants* in Nederland. Er kwamen in 5 jaar 3.895 fastfoodzaken bij. Het aantal ‘gewone’ restaurants steeg met 2.770 nieuwe zaken.

Op dit moment is het aantal fastfoodzaken in Nederland groter dan het aantal reguliere restaurants. De kentering begon in 2020. Toen telde Nederland voor het eerst meer fastfoodrestaurants dan gewone restaurants. Meer dan de helft van alle eetgelegenheden in Nederland is een fastfoodrestaurant (51%).

Zuid-Holland telt de meeste snackbars

De meeste nieuwe fastfoodrestaurants (een groei van 40%) zien we in Flevoland. Ook steeg in deze provincie het aantal restaurants het hardst (groei van 24%). In Zuid-Holland vind je de meeste fastfoodrestaurants (3.825). Drenthe telt er slechts 410. Voor de meeste reguliere restaurants moet je in Noord-Holland zijn. In Amsterdam vind je meer gewone restaurants: namelijk 2.520 restaurants ten opzichte van 2.055 fastfoodrestaurants.  

[*] Onder fastfood vallen alle restaurants voor directe consumptie van kleine eetwaren zoals snackbars, frietkramen, grillrooms en afhaalrestaurants.