Van der Valk hotel Vianen: 90 kamers voor noodopvang Afghanen

Van der Valk hotel Vianen: 90 kamers voor noodopvang Afghanen

Het Van der Valk Hotel in Vianen stelt 90 kamers beschikbaar voor Afghaanse evacués. Het is noodopvang omdat er in asielzoekerscentra geen plek is.

In het Van der Valk Hotel in Vianen worden sinds dinsdag 12 juli 180 Afghaanse evacués opgevangen in 90 hotelkamers. Het hotel stelt de kamers – in een aparte vleugel – voor twee weken beschikbaar.

Het gaat om noodopvang, omdat er in de Nederlandse asielzoekerscentra amper plek is, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het betreft Afghanen die in hun eigen land voor de Nederlandse overheid hebben gewerkt.

Van der Valk hotel Vianen (archiefbeeld)
Van der Valk hotel Vianen (archiefbeeld)

Van der Valk hotel Vianen

Deze mensen vrezen in veel gevallen voor hun toekomst in eigen land, Afghanistan, nu de Taliban er de macht hebben overgenomen.

De vluchtelingen zijn sinds dinsdag in Nederland. De meesten van hen nemen hun gezin mee. In het hotel zijn, in een aparte vleugel, 90 kamers voor ze beschikbaar. Na afloop van de twee weken gaan de evacués door naar andere noodopvanglocaties in Nederland.

Statushouders in hotels

De opvangcapaciteit van het COA staat momenteel sterk onder druk doordat er momenteel relatief veel mensen asiel aanvragen in Nederland. Daarnaast arriveren er momenteel veel nareizigers die eerder niet konden komen door internationale reisbeperkingen vanwege corona.

Bovendien vangt het COA duizenden statushouders op. Deze statushouders kunnen nog niet naar hun toekomstige gemeente verhuizen, omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Daardoor stokt ook hun integratie.

45 euro per nacht

Om statushouders op te vangen, is er de Hotel en accommodatieregeling (HAR). Via deze regeling kunnen statushouders in een azc die op definitieve huisvesting wachten, alvast tijdelijk in hun toekomstige gemeente gaan wonen. Bijvoorbeeld in een hotel of recreatiewoning. Hotels krijgen hiervoor een vergoeding. €45,- per nacht, met een maximum van 184 nachten. In het Van der Valk Hotel Vianen betreft het overigens geen statushouders.

Binnen de HAR mogen gemeenten statushouders niet huisvesten in permanente woningen, maar alleen in panden die geschikt zijn voor tijdelijke huisvesting. Denk aan vakantiewoningen, hotels, pensions, bed & breakfasts, stacaravans en overige recreatiewoningen

Lees meer over