Elektrische vrachtfiets: de nieuwe standaard in foodservice

Elektrische vrachtfiets: de nieuwe standaard in foodservice

De foodservice-industrie is de laatste jaren steeds afhankelijker geworden van bezorging. In 2025 verwacht het FSIN dat de totale fooddeliveryomzet uitkomt op 10 miljard euro. Delivery is dan goed voor ongeveer 15 procent van de totale foodmarkt (bron: FSIN). Voor veel horecaondernemers een mooie kans om hun omzet te laten groeien. Maar hoe zorg je er nu voor dat het bezorgen van maaltijden zo (kosten)efficiënt mogelijk verloopt?

Met een auto of bestelbus de stad in wordt ieder jaar lastiger door het auto-ontmoedigingsbeleid van de stadsgemeenten. Parkeerplaatsen verdwijnen in rap tempo en rijden in de binnenstad gaat vaak stapvoets. Een hele uitdaging dus om gerechten warm (of gekoeld) op tijd bij de klant af te leveren.

Daarnaast wordt het steeds kostbaarder om een voertuig op fossiele brandstof te laten rijden; de kosten voor een volle tank rijzen de pan uit. Kortom; bezorgen in de binnenstad is een ware kwelling.

Elektrische vrachtfiets

Maar het kan ook anders. Een elektrische vrachtfiets is een stuk goedkoper in aanschaf, hoef niet volgegooid te worden met dure brandstof en zorgt er in de binnenstad voor dat bezorgen veel sneller gaat dan met een auto of bestelbus.

Elektrische vrachtfietsen realiseren 60% snellere bezorging dan een bestelbus of -auto”

Een recent onderzoek van Possible, een Britse belangenorganisatie voor klimaatverandering, concludeerde dat elektrische vrachtfietsen 60% snellere bezorging realiseren dan een bestelbus of -auto. In de praktijk betekent dit dat vrachtfietsen tien pakketten bezorgen waar bestelbussen er maar zes afleveren; veel efficiënter dus.

Ga toch fietsen

Inmiddels zijn er steeds meer horecaondernemers die elektrische vrachtfietsen gebruiken voor het bezorgen van hun bestellingen. Zeker bij het bezorgen van maaltijdboxen, cateringopdrachten of fooddelivery voor bedrijven is het handig als je voldoende ruimte hebt om de bestellingen mee te nemen. Zo ook Happietaria Groningen, een pop-up restaurant van studenten die één maand lang geld inzamelen voor een goed doel. In 2020 gebruikte Happietaria een elektrische vrachtfiets van Babboe Pro om de 1.721 ‘Happieboxen’ thuis te laten bezorgen.

Het duurzame karakter van een vrachtfiets draagt bij aan een schoon, natuurlijk en milieuvriendelijk imago. Dit helpt onbewust mee in een milieuvriendelijke uitstraling naar (potentiële) klanten. Bovendien kun je als ondernemer de zakelijke bakfiets volledig beplakken, wat extra reclame is voor jouw horecagelegenheid.

Daarnaast is het een stuk gezonder voor werknemers om bezorgingen op de fiets te doen in plaats van in de auto of op de scooter. De European Cyclists Federation onderzocht de gezondheid van mensen die fietsend naar werk gingen. Uit het onderzoek blijkt dat dagelijks fietsen gemiddeld voor 1.3 dagen minder ziekteverzuim leidt per persoon. Daar komt bij dat een vrachtfiets net zo comfortabel rijdt als een e-bike zonder dat de maaltijdbezorger een grote zware tas op zijn of haar rug draagt.

Maak gebruik van subsidies

De overstap naar een andere bedrijfswagen of vrachtfiets is voor een groot deel ook een financiële afweging. Gelukkig stimuleert de Nederlandse overheid het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Zo zijn er verschillende fiscale regelingen die het aantrekkelijk maken om een elektrische vrachtfiets aan te schaffen.

Door gebruik te maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kan het belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van de investering. Daarnaast komen veel bedrijven in aanmerking voor de Kleinschaligheidsaftrek (KIA). Voor een elektrische vrachtfiets ontvang je daarvoor een belastingvoordeel van 28% op het investeringsbedrag.

Bovendien is een elektrische vrachtfiets in aanschaf een stuk goedkoper dan de elektrische bestelbus. De meeste elektrische bestelbussen zijn verkrijgbaar vanaf €25.000. Een elektrische vrachtfiets schaf je al aan vanaf €2439. Bij aankoop van een elektrische vrachtfiets van rond de €5500 levert dit al gauw een fiscaal voordeel op van meer dan €1100.

Gratis proberen

Om jou zelf te laten ervaren wat de voor- en nadelen van een elektrische vrachtfiets zijn, biedt het vrachtfietsmerk Babboe Pro een gratis proefperiode aan. In deze proefperiode van twee weken (ter waarde van €150) ontdek je vrijblijvend de mogelijkheden van een vrachtfiets.

Benieuwd naar de manier waarop een elektrische vrachtfiets jouw bedrijf vooruit kan helpen? Maak dan nu een afspraak op babboepro.com/vrachtfiets-uitproberen en probeer het gratis.

Dit artikel is gesponsord door Babboe Pro.