Café in the City 'vol ongeloof' over sluiting van zes maanden

Café in the City 'vol ongeloof' over sluiting van zes maanden

Café in the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen in het centrum van Amsterdam is op last van de locoburgemeester voor 6 maanden gesloten. Café in the City reageert 'vol ongeloof' op dit besluit.

De aanleiding is een explosie die in de nacht van zondag 7 op maandag 8 augustus de voordeur en het portiek van de horecagelegenheid verwoestte. Hierbij raakte niemand gewond.

'Een incident van een week geleden. Gevolgd door een volledige week, waarin wij als restaurant gewoon geopend mochten zijn en gasten hebben mogen ontvangen. En die week is verlopen zonder verdere problemen of andere incidenten', zo laat de horecaonderneming op social media weten.

'Op deze wijze worden horecaondernemers de dupe van het voeren van een streng beleid. In plaats van naast de ondernemer te gaan staan, komt de gemeente met dit besluit. Onbegrijpelijk, zeker gezien de zware tijd die onze sector de afgelopen 3 jaar heeft doorgemaakt vanwege de pandemie.'

Café in the City zegt volledig mee te werken met het politieonderzoek en is in contact met betrokken partijen hoe een dergelijk incident in de toekomst kan worden voorkomen.'

Risico

Volgens de gemeente Amsterdam zijn omwonenden en omstanders door de explosie ernstig in gevaar gebracht. Ook is er volgens de gemeente een risico op herhaling. Bij de horecagelegenheid zijn eerder incidenten geweest.

Explosief

De politie heeft nog niemand aangehouden in het onderzoek naar de explosie, zegt een woordvoerder dinsdag. Meerdere mensen zagen vlak voor de harde knal rond 4.20 uur twee mannen in de richting van de Lijnbaansgracht rennen, meldde de politie eerder.

Vorige week van vrijdag op zaterdag ging er opnieuw een explosief af voor een andere horecazaak op het Kleine-Gartmanplantsoen. Of de twee explosies met elkaar te maken hebben, onderzoekt de politie nog.

Sluiting The Harbour Club Oost

Dinsdag meldde de gemeente Amsterdam dat horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost voor 6 maanden wordt gesloten. In de nacht van 9 op 10 augustus was hier een explosie.

The Harbour Club Oost reageert eveneens geschokt op de sluiting. 'Het verbaast ons ten zeerste dat dit besluit 7 dagen na het incident is genomen. De afgelopen week waren wij zonder enig probleem geopend. Daarnaast betreuren wij het feit dat dit besluit zonder enige onderbouwing naar ons toe is genomen.'