COA betaalt €1,5 miljoen voor 'azc-hotel' Albergen

COA betaalt €1,5 miljoen voor 'azc-hotel' Albergen

Hotel 't Elshuys in Albergen, dat 28 kamers telt en al een week centraal staat in een rel rond de komst van zo'n 300 vluchtelingen, is voor bijna €1,5 miljoen gekocht door het COA.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft €1,48 miljoen betaald voor ’t Elshuys in Albergen. Dat schrijft het FD op basis van gegevens uit het Kadaster. 

Dat klinkt als veel geld voor een hotel met 28 kamers, bijna €53.000 per kamer, maar de koop omvat naast het hotel ook een bedrijfswoning en een perceel van ruim 10.000 vierkante meter.

Uiteindelijk moet er plek komen voor zo'n 300 vluchtelingen: 200 in het hotel en nog eens 100 in losse units op het achterliggende weiland.

Om dat mogelijk te maken, gaf staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) het COA opdracht om het hotel te kopen om er een asielzoekerscentrum van te maken. Het is daarmee voor het eerst dat de regering zonder toestemming van de betreffende gemeente een vergunning wil afgeven voor de komst van een azc. Het Rijk kan de gemeente passeren 'bij een project van nationaal belang' waar de gemeente niet aan mee wil werken. 

Want de komst van een azc voor 300 vluchtelingen kan niet op brede steun rekenen in Albergen, wat onder de gemeente Tubbergen valt. Sinds het plan bekend werd, demonstreren dagelijks tientallen tot honderden inwoners en sympathisanten tegen de plannen. 

Ook poogde een groep inwoners van Albergen het hotel zelf te kopen en zo de komst van de grote groep vluchtelingen naar het dorp tegen te houden. Dat was tevergeefs, op dat moment had het COA de koopovereenkomst met hoteleigenaar Maria Olde Heuvel echter al getekend, zonder voorbehoud van financiering. 

Het COA kan het hotelpand vanaf 1 september gebruiken, de eerste vluchtelingen kunnen er naar verwachting half september terecht.