Rosewood Amsterdam stelt pre-opening managing director aan

Rosewood Amsterdam stelt pre-opening managing director aan

Rosewood Amsterdam, het ultraluxehotel dat eind 2023 opent aan de Amsterdamse Prinsengracht, heeft met Thomas Harlander een managing director en director of project services aangesteld om de pre-opening in goede banen te leiden.

Thomas Harlander komt over van Rosewood Bangkok, waar hij managing director was sinds 2018. Dat hotel opende in 2019, dus Harlander neemt de ervaring van die opening mee naar Rosewood Amsterdam. Voor Bangkok was hij general manager van Park Hyatt Seoul. Eerder bekleedde hij senior functies bij Park Hyatt hotels in Londen, Washington, Los Angeles, Buenos Aires en Tokyo. 

Dubbelrol Thomas Harlander

In Amsterdam krijgt hij een dubbelrol. Als director of project services werkt hij nauw samen met het designteam en project services team tijdens de bouw- en pre-openingsfase. Daarnaast neemt hij de functie van managing director. Daarin wordt hij een integraal deel van de opening, het succes en de operatie daarna. 

‘We zijn verheugd Thomas te ondersteunen in zijn transitie van leider van het team in Bangkok naar zijn dubbele rol in Amsterdam. We zijn ook blij dat we nu kunnen uitbreiden in deze boeiende, voor ons nieuwe, regio.' Dit zegt Radha Arora, president van Rosewood Hotels & Resorts. ‘Hij heeft enorm veel ervaring in de luxe hospitality sector. Daarmaa is hij echt een aanwinst voor de opening en het management van dit hotel, waar we verwachtingsvol naar uitkijken.’ 

Rosewood Amsterdam moet eind 2023 de deuren openen in het voormalig Paleis van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht. Dat wordt nu grondig gerenoveerd. Het hotel krijgt 134 kamers, drie restaurants en bars, vergaderzalen en een wellness met zwembad. 

Lange aanloop Rosewood Amsterdam

Dat Rosewood Amsterdam, een nieuw hotel, eind 2023 in de binnenstad van Amsterdam opent, is eigenlijk bijzonder. Dat is tien jaar na ingaan van de hotelstop voor het centrum in 2013 en zes jaar na de uitgebreide hotelstop voor de hele stad per 1 januari 2017.

Maar de realisatie van dit laatste nieuwe hotel in de binnenstad van Amsterdam kent een lange aanloop. In 2015 verkocht het Rijksvastgoedbedrijf het monumentale pand voor 61,3 miljoen euro aan vastgoedondernemer Louis Meijer. Het is inmiddels ondenkbaar, maar op dat moment sprak de gemeente Amsterdam de nadrukkelijke wens uit dat in het gebouw een luxe hotel zou komen.

Rosewood komt in beeld

Meijer was niet onomstreden en zijn hotelplannen worden tot twee keer toe afgekeurd door de gemeente. Uiteindelijk verkoopt hij het gebouw in 2015 door aan CTF Amsterdam, een bv die eigendom is van CTF Development International en Rosewood Hotel Group, beiden zijn in handen van de Chinese zakenfamilie Cheng.

Lang is onzeker welke hotelgroep het ultraluxe hotel zou gaan exploiteren, al was het publiek geheim dat dit Rosewood zou worden. Op allerlei sites, van gemeente en bij de ontwikkeling betrokken partijen, was deze naam te lezen maar Rosewood zelf wilde het jarenlang niet bevestigen. Pas in 2020, toen de verbouwing daadwerkelijk begon, liet Rosewood officieel weten naar Amsterdam te komen.