Daklozen mogen jaar langer in Haarlems hotel blijven

Daklozen mogen jaar langer in Haarlems hotel blijven

Vanwege de krapte op de woningmarkt mogen 27 dak- en thuislozen die sinds vorig jaar in een hotel in Haarlem verblijven, hier langer blijven wonen.

De gemeente Haarlem sloot vorig jaar een contract met de eigenaar van Joops City Centre Hotel om het gehele hotel tot eind 2022 te huren en er dak- en thuislozen in onder te brengen in afwachting van permanente woonruimte. 

Nu het de gemeente door de krapte op de woningmarkt niet op tijd lukt die permanente woningen op tijd te vinden, is de overeenkomst met het hotel voor een jaar verlengd en kunnen de 27 tijdelijke bewoners van het hotel tot eind 2023 blijven. 

Daklozen in hotel Haarlem

De gemeente Haarlem wil voorkomen dat de kwetsbare bewoners van het hotel op straat komen te staan of afhankelijk worden van de winternoodopvang. De doorstroom is zeer beperkt en het is niet gelukt om vervangende woonruimte voor deze mensen te vinden. Dat komt door de krappe woningmarkt en doordat de verbouwing van een maatschappelijke opvanglocatie in de stad vertraging heeft opgelopen, schrijft Nu.nl

Waar er recent nogal eens rumoer was rond het gebruiken van hotels als tijdelijke opvanglocatie van bijvoorbeeld vluchtelingen of statushouders, zijn omwonenden van Joops City Centre Hotel niet negatief over de daklozen in het hotel in Haarlem. 'Het gaat over het algemeen best wel heel goed’, zegt een woordvoerder van wijkraad binnenstad Haarlem tegen Nu.nl. ‘Er is bijna geen overlast, dus het lijkt me niet dat er iets op tegen is als ze langer blijven.'