Brons voor Léon Rodenburg op WK voor Biersommeliers

Brons voor Léon Rodenburg op WK voor Biersommeliers

Een derde plek voor Nederland op het WK voor Biersommeliers in München. Léon Rodenburg, brouwer bij De Magistraat in Almberg, wist de medaille binnen te halen.

Op het WK voor Biersommeliers in München was er voor Nederland een ongekend resultaat. Léon Rodenburg legde namens de Nederlandse equipe beslag op een bronzen medaille.

In een deelnemersveld van ruim 80 biersommeliers uit 18 landen van vier continenten bereikte ook Hubert Hecker, de Nederlands Kampioen, de finaleronde met ’s werelds tien beste biersommeliers.

WK voor Biersommeliers

Omdat onderlinge competitie onder gecertificeerde biersommeliers het kennisniveau versterkt, is het WK voor Biersommeliers in het leven geroepen.

De eerste editie van deze tweejaarlijkse krachtmeting was 2009. Van alle deelnemers wordt de basiskennis van bier op de proef gesteld. Dat gebeurde bij het afgelopen WK door het blind onderscheiden van een tiental verschillende bierstijlen, een uitgebreide multiplechoicetoets van algemene bierkennis en het bepalen van tien smaakafwijkingen in bier.

De negen finalisten, Nederland was met twee biersommeliers vertegenwoordigd, zo ook Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland, Portugal had één finalist. kregen als uitdaging over een willekeurig bier een presentatie te houden voor de jury en het publiek. Met 5 minuten voorbereiding een enthousiast verhaal neerzetten over het biertype, de brouwerij, de geuren en smaken en foodpairings.

Léon Rodenburg, De Magistraat in Almberg

In de finale wist Léon Rodenburg uit Houten uiteindelijk als derde te finishen. In het dagelijkse leven combineert hij een functie als IT-consultant met zijn werk als brouwer bij De Magistraat in Almkerk. Zijn officiële certificaat als biersommelier behaalde Léon februari 2022. Bepalend voor zijn succes is naar zijn inschatting:

'Dat ik zelf brouw en de verschillende stadia van het gistingsproces kan volgen. Daardoor heb ik ook een technische kijk op bier. Daar zit denk ik mijn kracht.'

Naast Rodenburg kwalificeerde zich ook Hubert Hecker namens Nederland voor de finale. Hij werkt onder meer als sommelier bij De Nieuwe Winkel** in Nijmegen.

Nederlands Gilde der Biersommeliers

De biersommeliers die Nederland vertegenwoordigden in München kwalificeerden zich eerder deze zomer voor het WK via het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers, georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers.

Dit gilde heeft als doelstelling om met inspirerende maar vaktechnisch juiste informatie van zoveel mogelijk bierconsumenten in Nederland echte liefhebbers te maken. Bij het NGBS kun je ook terecht als je vragen hebt over hoe je biersommelier kunt worden of als je een biersommelier wilt vragen om jou te helpen.