Masterclass: hoe maak je een doorstart met een failliet restaurant?

Masterclass: hoe maak je een doorstart met een failliet restaurant?

Hoe kun je als horecaondernemer een doorstarten maken met een failliet restaurant? Dit is het onderwerp van een speciale masterclass van Robbert Peek.

Robbert Peek spreekt uit ervaring; hij kocht het failliete Zilte Zoen in Bergen aan Zee en startte er door met Restaurant Zilt.

‘Als je als ondernemer iets wilt kopen uit faillissement gaat het vaak snel. Met de juiste kennis voorkom je dat je wordt overdonderd door een curator.’

'Spannende winter'

Peek verwacht een ‘spannende winter’ voor horecaondernemers. Hij doelt daarmee op het terugbetalen van coronasteun, betalen van uitgestelde belastingen vanaf 1 oktober, fors stijgende energie- en inkoopkosten, personeelstekorten en verminderde koopkracht bij het publiek.

‘Dit samen zal voor een grote groep ondernemers te veel worden, waarop faillissement volgt. Mijn masterclass is bedoeld om juist deze zaken te kunnen doorstarten.’

Curator en goodwill

Peek behandelt tijdens de masterclass zaken als omgang met de curator, het huurcontract, brouwerijverplichtingen, taxatie van de inventaris, overname van personeel, biedingen en ook behandelt hij hoe het zit met goodwill bij een faillissement.

‘Het is een korte, maar intensieve masterclass, we beginnen om 13.00 uur en zijn uiterlijk 18.00 uur klaar. Maar dan komen alle aspecten aan bod en de stof is geheel toegeschreven naar horecaondernemers. Ook komt Peek met een aantal ‘kijk uit voor deze valkuilen’ en ‘de 10 beste adviezen’.

Doorstarten failliet restaurant

Robbert Peek is insolventiespecialist en ervaren in het aan- en verkopen van noodlijdende bedrijven. Ook is hij oprichter van het platform Doorstart.nl. Hij maakt zelf een doorstart met een failliet restaurant in 2020.

Peek geeft al langer cursussen over insolventie en het doorstarten van een failliet bedrijf voor de accountantsorganisatie SRA. Hij maakte hier eerder al een eendaagse masterclass van die hij geeft aan accountants en de medewerkers van bijzonder beheer van banken.

‘Gezien mijn eigen ervaring met het doorstarten van een restaurant heb ik de belangrijkste punten nu samengevat in de nieuwe masterclass voor horecaondernemers. Het is zo opgezet dat deze drukke horecaondernemers er toch tijd voor kunnen vinden. Ook zijn de bijeenkomsten altijd op maandag.

Wat kun je na de masterclass

De masterclass heeft een praktische insteek met veel praktijkvoorbeelden. Na het volgen zullen de deelnemers in staat zijn om een goede inschatting van een failliet restaurant te maken en om een juiste bieding te formuleren voor een doorstart, inclusief risico-inventarisatie.

Peek: ‘Vanzelfsprekend behandel ik ook alle bijkomende zaken zoals vergunningen et cetera die nodig zijn voor de doorstart van een restaurant. Ik richt me op jonge horecaondernemers (25-45 jaar), restauranteigenaren en horecaketens die willen uitbreiden.