Michelin onthult weer drie nieuwe namen voor de gids 2023

Michelin onthult weer drie nieuwe namen voor de gids 2023

Iedere maand maakt Michelin enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Michelin Gids Nederland. Voor de maand oktober 2022 zijn drie namen bekendgemaakt.

Namen in Michelingids

Michelin maakt in de aanloop naar de officiële lancering in 2023 maandelijks een aantal namen bekend, die nieuw zijn opgenomen in de gids. Of deze namen een Groene Ster, Bib Gourmand, Michelinster of een bestekje krijgen, blijft tot de presentatie van de gids geheim.

Basiliek in Harderwijk

Over de Basiliek schrijft Michelin: 'Yornie van Dijk heeft het restaurant van zijn voormalige chef Rik Jansma overgenomen en naar zijn hand gezet. Het interieur combineert gepersonaliseerde tekeningen, brute muren en luxueuze materialen. Kortom: een gezellige plek waar de open keuken uw aandacht trekt.'

Ook de kookkunsten van van Van Dijk schrijft Michelin dat hij de nuances van de hedendaagse keuken zich eigen maakt, 'met een beheerst evenwicht tussen aciditeit en pit. Details als onrijpe en groene aardbeien bij dry aged hamashi geven zijn gerechten een extra dimensie.' Ook de snoekbaars uit het IJsselmeer dat in palingboter wordt gegaard, in combinatie met smaakmakers als oesterblad, huacatay voor wat pit en frisse groene appel, wordt geprezen door de culinaire gids.

Yornie van Dijk geeft op social media aan ontzettend trots te zijn. 'Hoe tof is dit! 3,5 maand open een vermelding in de Michelingids.'

Rura by Naomi & Joey in Roermond

Ook Rura by Naomi & Joey is opgenomen in de gids. Hierover schrijft Michelin: 'Naomi & Joey verwennen u met een casual fine dining ervaring. De intieme sfeer van hun restaurant is laidback en gezellig. En of Joey nu enkel met groenten kookt of niet (2 menu’s beschikbaar), steeds valt zijn voorkeur voor bewerkte gerechten op. Mooie producten geeft hij graag verschillende gedaantes, diepe Franse sauzen en wereldse ideeën zorgen voor punch.' Michelin is laaiend enthousiast over de filet van roodbaars die feilloos op een zuurdesembroodje was gebakken, bijgestaan door een lekkere antiboise van tomaat en een fris kruidenslaatje om het plaatje rond te maken. 'Dergelijke zomerse gerechten hebben nu plaats gemaakt voor stevigere kost, zoals patrijs met bloedworst en zuurkool. Niet te weerstaan.'

Sinck in Amsterdam

Michelin vermeldt over Sinck: 'Amsterdammers en toeristen spreken maar al te graag af in het bruisende Sinck. Dit oude pand aan de Prinsengracht charmeert met zijn terras aan het water en leuk bistrodecor.'

Michelin omschrijft de wijnkaart en moderne creaties als een perfecte match. Chef Sander Bierenbroodspot kookt rechttoe rechtaan. 'Enkele elementen die vol op smaak zijn en sauzen voor een fijne begeleiding. Wij genoten er bijvoorbeeld van smeuïge burrata die werd begeleid door rijpe coeur de boeuf tomaat, zacht smakend ijs van savoramosterd voor een subtiel pitje, een bouillon van tomaat en crumble van zwarte olijf. Dit soort doeltreffende gerechten typeren Sinck en verklaren meteen waarom deze zaak in de smaak valt', besluit Michelin.