Peter Oreel ontwikkelt oesterfrikandel: 'Oosterse keuken inspiratie'

Peter Oreel ontwikkelt oesterfrikandel: 'Oosterse keuken inspiratie'

Peter Oreel van De Zeeuwse Oestermannen heeft een oesterfrikandel ontwikkeld. Een video op het wereldwijde web zette hem aan tot het zelf maken van frikandellen en zijn liefde voor de oester resulteerde in de oesterfrikandel. 'Je proeft beide smaken en de mensen die 'm hebben gehad, zijn super enthousiast.'

De oester en Peter Oreel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als één van De Zeeuwse Oestermannen is hij te boeken voor evenementen, bovendien werkt hij als kok bij de Oesterij in Yerseke. Op zijn cv staan acht Nederlandse titels oestersteken en daardoor nam hij ook deel aan Europese en wereldkampioenschappen.

‘Het zag er niet zo moeilijk uit’

Zijn nieuwste bijdrage aan het in de spotlights zetten van de oester, is de oesterfrikandel. ‘Een maand of vier geleden zag ik een filmpje van het online food platform Sterk in de keuken, waarin het ging over het zelf maken van frikandellen. Het zag er niet zo moeilijk uit en daarom leek het me leuk om dit te doen.’

Oreel bestelde de benodigde kruiden, gebruikte kippendijen en speklappen, pocheerde het vlees en maalde het fijn, rolde er frikandellen van en frituurde ze. ‘Ik liet ze proeven en kreeg positieve reacties. En toen zat de oester er nog niet eens in.’

Surf en turf

Zijn voorkeur voor de oosterse keuken én een uitzending van ‘Denkend aan Holland’ met Janny van der Heijden en André van Duin, waarvan hij deel mocht uitmaken, zetten hem aan tot het maken van de oesterfrikandel.

‘André vertelde in dat programma dat hij liever een frikandel at dan een oester, en in Japan is het veel gebruikelijker om de oester te gebruiken in een surf en turf-combinatie.’

Een derde oestervlees

Oreels oesterfrikandel van 60 gram bestaat voor een derde uit oestervlees. ‘Verder een derde kip en een derde varken. Het vlees wordt gepekeld met Oosterscheldewater, zodat minder zout in de frikandel hoeft. Ik maak een gladde farce en doe de oester daar in stukjes doorheen. De frikandellen stoom ik gaar, waarna ik ze vacumeer en invries.’

Arbeidsintensief is het wel. ‘Tien kilo oesters levert nog geen kilo vlees op. Gelukkig heb ik wel de beschikking over oesters O, waarvan er drie of vier in een kilo gaan.’

Oesterfestival

Ondanks een try-out op zijn verjaardag en een succesvolle introductie tijdens het Oesterfestival (in september), heeft Oreel de oesterfrikandel nog niet in productie. ‘Ik wil eerst bij de nVWA checken of de snack voldoet aan alle regels. De mensen die ’m hebben gehad, zijn in ieder geval super enthousiast. Tijdens het oesterfestival heb ik er achthonderd verkocht en ging het zo hard dat ik op zondagavond nog bij heb moeten maken.’

Passend broodje

Daar presenteerde hij de oesterfrikandel op een broodje met frisse sla, citrusmayonaise en een crunch van drie soorten kroepoek. ‘Het was nog een hele klus om het juiste broodje te vinden’, vertelt Oreel. ‘Ik heb er vijftien geprobeerd en uiteindelijk gekozen voor een boterbroodje dat kant-en-klaar beschikbaar is.’

Mocht de oesterfrikandel uiteindelijk op de markt komen, dan weet Oreel nog niet hoe en waar hij deze gaat aanbieden. ‘Ik heb niet de ambitie er een fabrieksproduct van te maken, het moet een ambachtelijk product zijn en blijven.’