Nieuwe zaak voor ondernemers Bib-restaurant Elvi

Chef Victor Fielmich en gastvrouw-sommelier Elvira Kemman hebben Bistro ElVi in het Noord-Hollandse Bergen geopend. Het paar runde eerder restaurant ElVi in Utrecht, dat noteringen had in de culinaire gidsen en was bekroond met een Bib Gourmand.

Elvi serveert Franse klassiekers in een hedendaags jasje gemaakt van veelal regionale producten. Het is een combinatie van een gastronomische Franse bistro met een wijnbar.

Terug naar hun roots

Elvi is gevestigd op de Oude Prinsweg 29 in Bergen, midden in het centrum. De naam van het restaurant is een samenvoeging van de voornamen van eigenaren Elvira Kemman (42) en Victor Fielmich (45). Het paar keert na ruim 13 jaar weer terug naar hun roots.

Over de sluiting van hun zaak in Utrecht, zei het stel destijds dat ze na 10 jaar aan hun plafond zaten in Utrecht. Binnen dat pand konden ze hun ambitie niet meer kwijt.

Victor Fielmich over hun nieuwe locatie: ‘Ik ben hier in Bergen opgegroeid, heb er in de horeca gewerkt en Elvira en ik hebben hier samengewoond. Nadat we eind 2018 de deuren sloten van ons Utrechtse restaurant Elvi, hebben we de wereld verkend. Nu zijn we weer teruggekeerd op ons oude nest. We hebben deze locatie altijd al op het oog gehad. Het is geweldig dat we hem nu konden huren, waarbij we de exploitatie en de inrichting hebben gekocht.’

Franse klassiekers met een eigen twist

De bistro biedt plaats aan 40 gasten. Het heeft een open keuken waar op inductie wordt gekookt. De keuken is met een grote glazen wand afgescheiden van het restaurant. Op de regelmatig wisselende menukaart staan veelal Franse klassiekers, gestoken in een modern jasje en zoveel mogelijk gemaakt met regionale producten.

Victor Fielmich: ‘Denk aan geroosterd piepkuiken, boudin noir met Nederlandse appeltjes, oesters en kreeft uit de Oosterschelde, kalfsribeye van kalf uit de Beemster en vissoep met Zeeuwse vis en schelpdieren. Lam komt uit de Beemster en we serveren Nederlandse en wat Belgische kazen. We hebben een heel eigen stijl, waarbij we invloeden uit andere landen niet schuwen. Zo is er Spaanse Ibéricoham met krokant gepocheerd ei, hollandaisesaus en olijfcrunch en een hartig kaasdessert van crème brûlée van Italiaanse tallegio. Onze gasten worden heel gelukkig van de sticky toffee pie, die ik vertaal naar een warme dadeltaart met karamel.’

De ondernemers hebben de ambitie om weer in de restaurantgidsen te komen, waaronder het verkrijgen van een Bib Gourmand onderscheiding.

Elvi opende in 2009 de deuren in Utrecht en had sinds 2013 een Bib Gourmand van Michelin. Elvi wist in 2015 de derde plaats te bemachtigen in de restaurantrubriek de Gouden Pollepel van het Algemeen dagblad Utrecht-Amersfoort.

Menukaart Elvi

De kaart is samengesteld uit een à-la-cartedeel met voorgerechten vanaf €9,75, hoofdgerechten vanaf €23,50 en desserts vanaf €9,50. Daarnaast is er het verrassingsmenu Modern Passé van drie (€47,50) tot vijf (€67,50) gangen.

Van deze kaart kan vanaf 17.15 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12.30 uur besteld worden. Tenslotte is er nog een kleine kaart met sandwiches en hapjes die alle (openings)dagen van 15.00 uur tot ’s avonds laat gevoerd wordt.

Sfeer van de jaren 20, 50 en 70

Kenmerkend in het interieur zijn de originele en vintagemeubelen, decoraties en verlichting in de sfeer van de jaren 20, 50 en 70. Opvallend zijn de met een geel-gouden stof beklede gecapitonneerde banken langs de muren, de met leer beklede ‘Cowhorn Chairs’ uit de jaren 50 en de jaren 70 vintage-lampen uit Miami.

Andere eyecatchers zijn de sprookjesachtige lampen die doen denken aan het Victoriaanse tijdperk. Plus de uit één stuk gemaakte houten scheepstrap die naar de bovenverdieping leidt. Rond de ovalen tafel met een blad van pauwenveren staan swing chairs, ontworpen in 1949 door de Nederlandse meubelontwerper Van Os.

Wijnbar

Op de Frans georiënteerde wijnkaart is Elvira’s voorliefde te zien voor wijnen die zo natuurlijk mogelijk worden gemaakt. Elvira Kemman: ‘Naast de 60 wijnen tellende wijnkaart beschikken we over een prachtige geklimatiseerde wijnkast met 100 meer exclusieve wijnen, waar ik de geïnteresseerde gast graag mee naartoe neem om een keuze te maken. Daarnaast zijn er altijd zo’n 15 wijnen die ik per glas aanbied.’

Ze vervolgt: ‘Een andere specialiteit en voorliefde van mij zijn alcoholvrije wijnen en cocktails, sappen, thee en andere alcoholvrije dranken.’

Wijnbar

De bistro beschikt ook over een wijnbar, waar iedereen welkom is voor een glas wijn, bier of een ander drankje, eventueel met een hapje erbij. En dan is er nog de serre waar men overdag kan neerstrijken voor een drankje en een hapje.

Bistro ElVi is geopend van donderdag tot en met maandag vanaf 15.00 uur. Op zaterdag en zondag doorlopend geopend vanaf 12.30 uur.