Yalla Fallafel moet 'falafel op de kaart zetten in Nederland'

Yalla Fallafel moet 'falafel op de kaart zetten in Nederland'
Jinan Saleh

Jinan Saleh opent in december in de Visstraat in Den Bosch Yalla Fallafel. De ondernemer, in dezelfde stad ook eigenaar van Yalla Yalla, wil falafel op de kaart zetten in Nederland en hoopt - op termijn - een rol te kunnen gaan spelen als falafelambassadeur. 'Het is zo lekker en voedzaam, maar nog zo weinig bekend en gegeten.'

Saleh is voor haar nieuwe concept geïnspireerd door de vrienden van haar puberzonen. ‘Mijn kinderen zijn gewend om alles te eten, maar als ik hun vrienden falafel aanbod, dan kenden ze dat vaak niet. Terwijl het in landen als Engeland en de Verenigde Staten al is ingeburgerd.’

Culturele diversiteit in voeding

Met Yala Fallafel wil ze een concept toevoegen aan de vele culturen die Nederland inmiddels rijk is. ‘Culturele diversiteit in het aanbod van voeding en bringing cultures together’, aldus Saleh.

‘Ik richt me op de jongeren en wil realiseren dat ze straks één of twee keer per week falafel eten. Dat het gemeengoed wordt, net zoals bijvoorbeeld de van oorsprong Italiaanse spaghetti.’

Ontbijt in het Midden-Oosten

De zaak aan de Visstraat is gericht op afhalen. ‘Er komen binnen wel een stuk of acht zitplaatsen, maar we zetten niet in op eat-in. In het Midden-Oosten wordt falafel de hele dag door gegeten, ook als ontbijt. We hebben dan ook ruime openingstijden. Het is vullend en voedzaam.’

Yala Fallafel biedt vier soorten falafel aan. ‘Uit de Irakese keuken, uit Syrië en Libanon, en uit Jeruzalem. En daarnaast een DIY-versie. Do it yourself, voor de mensen die ’m zelf willen samenstellen. Verder in het assortiment onder andere op Ottolenghi geïnspireerde salades.’

Gamification

Saleh is via een bevriende relatie bezig met het leggen van een koppeling tussen haar fastserviceconcept en gamification. ‘Ik ben er te oud voor, maar hij zit er middenin en voorziet echt een grote toekomst. We moeten het nog verder ontwikkelen, maar de ideeën zijn onder andere dat gasten dingen kunnen winnen met het spelen van games én een bestelling kunnen plaatsen in het spel die ook nog eens aan huis wordt geleverd.’

Arabische keuken

De ondernemer exploiteert in Den Bosch eveneens Yalla Yalla, een shared dining-concept dat is geïnspireerd op de Arabische keuken. Ze heeft voor haar nieuwe zaak voor dezelfde stad gekozen, omdat ze er op die manier actief bij betrokken kan zijn. ‘Het is een pilot, maar ik hoop het concept op termijn uit te rollen naar andere steden in Nederland.’

Falafel of fallafel

Yalla Fallafel opent na Sinterklaas en is 7 dagen per week geopend. Voor de oplettende lezer: falafel is in de naam geschreven met dubbel l (en niet zoals het hoort, met één l). ‘Omdat Nederlanders het op die manier uitspreken, dus met twee keer die l’, aldus Saleh.