Michelin onthult nieuwe namen voor de gids 2023

Michelin onthult nieuwe namen voor de gids 2023

Iedere maand maakt Michelin enkele restaurants bekend die hun intrede maken in de Michelin Gids Nederland. Voor de maand december zijn drie namen bekendgemaakt.

De twee nieuwe restaurants die worden opgenomen in de Michelingids van 2023 zijn: Bistro Refter, Hendrik van Maurick en Yama.

Michelin maakt in de aanloop naar de officiële lancering in 2023 maandelijks een aantal namen bekend, die nieuw zijn opgenomen in de gids. Of deze namen een Groene Ster, Bib Gourmand, Michelinster of een bestekje krijgen, blijft tot de presentatie van de gids geheim.

Bistro Refter, Winsum

Michelin schrijft over dit restaurant: 'De gezellige bistro van Roelfien Steen en Cor Klevering is een huis van vertrouwen. Verwacht hier geen creatieve uitspattingen, maar eerlijke klassiekers bereid door een ervaren chef. De Franse keuken is zijn muze, al uit hij ook graag zijn liefde voor mediterrane smaken. Dit is het soort zaak waar je smult van een intense bouillabaisse met kraakverse vis, krokante toast, rouille en gruyère.

Chef Steen verwent vleesliefhebbers dan weer met een mooie filet pur die perfect saignant is gebakken en geassocieerd wordt met een lekkere bearnaisesaus, bereid volgens de regels van de kunst. De eerder beknopte maar interessante kaart die u bij Bistro Refter krijgt voorgeschoteld, schildert ongetwijfeld een glimlach op uw gezicht.'

Hendrik van Maurick, Vught

Ook Hendrik van Maurick werd toegevoegd aan het lijstje voor Michelin. Hierover schrijft Michelin: 'De reis naar dit middeleeuwse kasteel (1257) is een belevenis op zich. De bosrijke omgeving, de ophaalbrug, de binnenplaats, … Wat is dit een prachtige plek!'

Binnen wordt dat historische karakter gecombineerd met modern comfort. 'Het portret van ridder Van Maurick, met smartphone in de hand, is een eyecatcher. Achter de klassiek ogende kaart schuilen inventieve gerechten waarin Nederlandse producten op z’n Frans op smaak worden gebracht. De kwaliteit van Hollands lamsrack komt bijvoorbeeld mooi tot uiting dankzij een goed gebonden jus die is aangelegd met zwarte knoflook en bewerkte garnituren als een flan van pastinaak en gestoofde compote van ui. Deze keuken is bewerkt, levendig en ambitieus!'

Yama in Rotterdam

Last, but not least is Yama in Rotterdam. Yama laat gasten op een persoonlijke manier kennismaken met Japan, zo schrijft Michelin. 'Het sobere zendecor zorgt ervoor dat alle aandacht naar de creaties van Hiroaki Yamamoto gaat, vaak gepresenteerd op zelfgemaakte keramiek.'

Rond zijn eettoog is plaats voor acht gasten, die hij graag betrekt in zijn verhaal. De subtiliteit en finesse van de Japanse traditie komen onder meer tot uiting in sushi, tempura en vleesbereidingen op de binchotan.' Toch valt het Michelin ook op dat hier en daar Europese invloeden naar boven komen, zoals het gebruik van Nederlandse producten (de chef houdt van daslook).

Michelin: 'We onthouden onder meer een sushi van boterzacht gegaarde gerookte paling en geweldig krokante tempura van spring roll gevuld met krabvlees en eitjes van krab.'

Selectie tot nu toe

In de voorgaande maanden maakte Michelin al een aantal namen bekend van restaurants die worden opgenomen in de Michelin selectie.

Dit is tot nu toe bekend:

  • Lizz in Gouda
  • Maeve in Utrecht
  • Christo in Zierikzee
  • Mano in Haarlem
  • Havn in Hoorn
  • Basiliek in Harderwijk
  • Rura by Naomi & Joey in Roermond
  • Sinck in Amsterdam
  • Bistro de la Mer
  • De Rotonde in Rotterdam
  • Bistro Refter in Winsum
  • Hendrik van Maurick in Vught
  • Yama, Rotterdam