MKB-ers draaien op voor groot deel bedrijfsbelasting

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hebben in 2000 11 miljard euro belasting over hun winst betaald in de vorm van inkomsten- en vennootschapsbelasting. Daarmee waren zij goed voor ruim de helft van de betaalde winstbelasting (21 miljard euro). In het bruto binnenlands product wogen zij echter minder zwaar mee, zo blijkt uit berekeningen die het onderzoeksinstituut EIM donderdag heeft gepubliceerd.

Ruim vier op de tien MKB-ers betaalden inkomstenbelasting, aldus de onderzoekers. Het gaat daarbij vooral om eenmanszaken en vennootschappen onder firma. Bedrijven met minder dan honderd werknemers in de horeca, landbouw, detailhandel en in de zorgsector betalen meestal inkomstenbelasting, die in andere sectoren veelal vennootschapsbelasting. De kleintjes telden niet zwaar mee in de vennootschapsbelasting. Het overgrote deel van de vennootschapsbelastingplichtigen, zo'n zestig procent, heeft meer dan honderd werknemers in dienst.

Het midden- en kleinbedrijf profiteerde meer dan zijn grotere concurrenten van subsidies en speciale belastingfaciliteiten voor ondernemers. Van de tegemoetkomingen op onder meer het gebied van energie en milieu, technologie en export, kwam iets meer dan zeventig procent bij het MKB terecht. In totaal werd een bedrag van ongeveer 3,9 miljard euro verstrekt.