Sterrenchef gaat solo en start restaurant én bistro

Sterrenchef gaat solo en start restaurant én bistro

Na tien jaar en twee Michelinsterren gekookt te hebben voor Park Hyatt's Vun in Milaan, opent topkok Andrea Aprea zijn eerste soloproject in museum Fondazione Luigi Rovati. Hij start maar liefst twee zaken in Milaan: een restaurant en een bistro.

In het historische pand met marmeren schouwen, vergulde deuren en spiegels, huist op de bovenste verdieping, restaurant Andrea Aprea. De bar-bistro, Andrea Aprea Caffé – Bistrot, van de gelijknamige sterrenchef is gevestigd in de 'secret green courtyard' van het gebouw. De locatie van het nieuwe kunstmuseum Fondazione Luigi Rovati inspireerde Aprea om niet alleen een gastronomisch restaurant te openen, maar ook een informele bar-bistro.

Acht tafels in restaurant

Het restaurant heeft een totale oppervlakte van 400 vierkante meter, waarvan de keuken 190 vierkante meter in beslag neemt. Op de overige 210 vierkante meter bevinden zich het eetgedeelte, de private dining ruimte, de wijnkelder en de hal. In het restaurant is plaats voor 36 gasten, verdeeld over acht tafels.

De sommelier kiest wijn passend bij de gerechten. Zo'n 650 labels zijn opgeslagen in de kelder van het restaurant.
De sommelier kiest wijn passend bij de gerechten. Zo'n 650 labels zijn opgeslagen in de kelder van het restaurant.

De muren van het restaurant zijn bekleed met buisvormige structuren gemaakt van zwart keramiek. Deze opvallende wanden en de schuine plafonds ‘wijzen’ naar het hart van het restaurant; de keuken. Het interieur bevat op maat gemaakte designstukken, zoals de leren stoelen en de kroonluchter van Murano-glas en bladgoud.

Kunstwerken versus chef-kok Andrea Aprea

Het interieur van de bistro is geïnspireerd op de Milanese cafés uit de 20e eeuw. Een halfronde bar is het middelpunt van de bistro die plaats biedt voor 22 gasten en uitzicht biedt op de binnenplaats.
Op beide locaties zijn kunstwerken te zien die afkomstig zijn uit de collectie van het museum en verwijzen naar Aprea's Napolitaanse roots en mediterrane cultuur. Zowel het restaurant als de bistro zijn ontworpen door architectbureau Flaviano Capriotti.

De kunstselectie is verweven met Aprea's algemene benadering van de keuken, die tot doel heeft de Italiaanse culinaire tradities en regionale ingrediënten te eren en ze opnieuw te bekijken met een eigentijdse blik. Hij probeert gasten aan tafel op verschillende Italiaanse plaatsen mee te nemen, zodat ze kunnen proeven van gerechten die ze verwachten te eten in Sicilië, Apulië of Piëmont, maar bereid door een hedendaagse chef-kok.

Terwijl de bistro een toegankelijker menu heeft, biedt het restaurant drie gastronomische menu's: ‘Contemporaneità’, ‘Partenope’ en ‘Signature’. Met respectievelijk vijf, zes en acht gangen.

Het restaurant is geopend van dinsdag tot en met zaterdag en de bar-bistro van dinsdag tot en met zondag.

Design: architectbureau Flaviano Capriotti
Foto's: Massi Ninni

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.