'Ongeëvenaard uniek' Wijnhuis Zwolle op plek 3 Terras Top 100 2023

'Ongeëvenaard uniek' Wijnhuis Zwolle op plek 3 Terras Top 100 2023
Foto's: Marcel van Hoorn

Het Wijnhuis, ondernemer Arjan Broekman, zijn veertienkoppige team en hun bevlogenheid zijn een unieke eenheid. Mystery guest, vakjury en hoofdjury zijn onder de indruk van wat ze op dit grote terras in de Zwolse binnenstad aantreffen.

Wie het meer dan ruime terras van Het Wijnhuis Zwolle ziet, kan niet heen om de prachtige verzameling bloemen en planten die over het hele terras staan en hangen. Vier panden in de Zwolse binnenstad tegen elkaar aan, samen gebracht tot één zaak, Grand café wijnbar Het Wijnhuis. En voor die vier panden dus dit prachtige terras. Het doet vermoeden dat men hier een tuinman in dienst heeft. Niets is minder waar: het is ondernemer Arjan Broekman die dit zelf allemaal onderhoudt.

Voorheen besteedde ik schoonmaken uit, maar dan gebeurde het niet goed, of niet zoals ik wilde. Ik heb uiteindelijk maar besloten om het zelf te doen. Dan gebeurt het tenminste zoals ik wil”
— Arjan Broekman

Op maandag en dinsdag is Het Wijnhuis gesloten en de eerste weekdag gebruikt de ondernemer om zijn zaak van boven naar beneden helemaal schoon te maken. ‘Voorheen besteedde ik dit uit, maar dan gebeurde het niet goed, of niet zoals ik wilde en ik heb uiteindelijk maar besloten om het zelf te doen. Dan gebeurt het teminste zoals ik wil.’ En de dinsdag gebruik de geboren Drent om zijn bloemen en planten te onderhouden, zodat zijn terras er op woensdag weer spic en span bij staat.

Naast de veelzijdige flora vallen ook de mooie tafels, banken en stoelen op, die stralen in alles ‘Frankrijk’ uit, een land waar het hart van eigenaar Arjan Broekman dan ook sneller van gaat kloppen. Dat Frankrijk is sowieso helemaal doorgevoerd in zijn wijnbar. Van tegels aan de muur tot de muziek uit de boxen en uiteraard de wijn op de kaart. Maar zijn favoriete wijnland? ‘Duitsland, dat is zó onderbelicht en daar valt nog zoveel te ontdekken’, vertelt hij. 46 wijnen staan er op de kaart bij Het Wijnhuis en zijn medewerkers zijn goed op de hoogte, ook al wisselt de kaart twee keer per jaar en haalt Broekman er naar eigen schatting telkens zo’n 80 procent van de wijnen vanaf. ‘Ook een beetje mijn eigen passie’, zegt hij trots.

Ongeëvenaard uniek

Als de hoofdjury langskomt bij Het Wijnhuis, hebben Broekman en drie van zijn medewerkers, twee in de bediening en één in de keuken, alles tot in de puntjes voorbereid. Het eerste dat opvalt: het complete terras, 134 stoelen en -banken meegerekend- in totaal 175 zitplaatsen, staat uit; inclusief planten, bloemen en overige decoratie. En dat terwijl Het Wijnhuis die dag dicht is. Broekman vindt het geen probleem, we hadden ook niet anders verwacht.

Hij is een liefhebber pur sang. Dat straalt zijn mooie terras ook uit. Niet alleen vanwege de bistro-achtige stoelen, maar ook de ruime opzet. Met een beetje goede wil zou er op het terras de helft meer aan zitplaatsen bij kunnen. ‘Maar ik wil dat mijn gasten de ruimte krijgen’, zegt Broekman. Ik wil niet dat je de gepsrekken van de nabije tafel ongewild kan volgen.’ Het grote terras is opgedeeld in drie wijken en in toaal heeft Het Wijnhuis 14 medewerkers in dienst.

Hecht team van Het Wijnhuis Zwolle

De vakjuryleden en de mystery guests waren al onder de indruk van hun kennis, vakmanschap en gastvrijheid. Broekman kan dit alleen maar bevestigen en is ook trots op zijn hechte team. Als ze een uitje doen, naar wijnland Frankrijk bijvoorbeeld, dan gaan ze ook met z’n allen. En ook in zijn verhaal richting de hoofdjury laat Broekman het niet na om continu zijn personeel te noemen en te roemen als drijvende kracht achter Het Wijnhuis. Daar doet hij zichzelf iets te kort mee, maar de ondernemer is oprecht. Hij vertelt zijn verhaal voor overgave, net als zijn personeel dat in de eerdere bezoeken al deed, en waarschijnlijk elke dag, aan tafel bij hun gasten.

Als hoofdjurylid Gert Boonen zijn standaard afsluitende vraag stelt aan de ondernemer; waarom moet jouw terras dit jaar op nummer één komen, noemt Broekman opnieuw zijn medewerkers. Het pleidooi maakt hem zelfs wat emotioneel. Wat dat betreft onderscheidt de -op het eerste gezicht- nuchtere Drent zich niet van zijn zaak. Alles is oprecht, gemeend en echt. Hier worden dingen niet mooier gemaakt dan ze zijn. Het Wijnhuis klopt als een bus en de combinatie van ondernemer, medewerkers, zaak, terras, producten, bevlogenheid, hartelijkheid en gastvrijheid, zijn ongeëvenaard uniek.

Grote Kerkplein 7, Zwolle
Wijnhuiszwolle.nl