Uitbaters eerste Vegataria: 'We hebben hoge verwachtingen'

Uitbaters eerste Vegataria: 'We hebben hoge verwachtingen'

Eigenaar Sonya de Boer, operationeel manager Marcel Hankel en bedrijfsleider Léon Katuin kijken uit naar de start van Vegataria, de eerste vegetarische snackbar van Kwalitaria-eigenaar ffc. Volgens Hankel is de stad Groningen uitermate geschikt voor de pilot die anderhalf jaar duurt, en is de belangstelling al vóór de opening overweldigend. 'We hebben hoge verwachtingen.'

Als alles volgens plan verloopt, opent de eerste vegetarische snackbar van formulebedrijf ffc donderdag 20 juli de deuren aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in het centrum van Groningen. Een plan dat al heel lang klaar lag, zo vertelde marketing- en salesmanager Martijn Boone namens de eigenaar van Kwalitaria eerder aan Misset Horeca.

Ook actief met Kwalitaria

Nu is met Sonya de Boer een franchiser gevonden die heil ziet in het idee en de pilot daarom heel graag wil draaien. De ondernemer heeft in dezelfde stad ook Kwalitaria De Beren. Marcel Hankel werkt als operationeel manager en Léon Katuin is als bedrijfsleider verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op beide locaties.

Pilot van anderhalf jaar

‘In de kleine en compacte ruimte huisvestte voorheen een broodjeszaak en we hebben met de pandeigenaar een huurcontract van anderhalf jaar kunnen afspreken’, aldus Hankel. ‘Daarna kijken we aan de hand van het succes naar de vervolgstappen. Uiteraard is de ambite om ermee door te gaan en wie weet, openen we meerdere zaken en groeit het uit tot een franchiseconcept.’

Groningen

Hankel noemt Groningen perfect voor het draaien van de pilot. ‘In Nederland is inmiddels veel meer vraag naar vegetarisch en je ziet ook dat het aanbod in de winkels toeneemt. De stad heeft een diversiteit aan mensen en is een studentenstad. We zijn omgeven door locaties van de Rijksuniversiteit en de Centrale Bibliotheek is om de hoek.’

Felgroene buitenkant

De Boer draait een commerciële exploitatie, maar krijgt ondersteuning van ffc. Hankel daarover: ‘Ze verzorgen veel werk achter de schermen en helpen met het aankleden van de zaak, die nu al opvalt vanwege de felgroene kleur aan de buitenkant. We wijken enorm af van de witte en crèmekleurige kozijnen van de bedrijven in de omgeving.’

Veel belangstelling

De twee hebben heel hoge verwachtingen, aldus Hankel. ‘De uitstraling is fris, het leeft onder de doelgroep en er is ook veel belangstelling van niet-vegetariërs. Mensen komen binnenkijken als we aan het werk zijn in het pand. Uiteraard moeten we onze schouders eronder zetten, maar met hulp van onze partners zijn we vol vertrouwen.’

Opening

Vanaf 20 juli - dat is althans de planning - is Vegataria 7 dagen per week geopend. Op zondag van 16.00 tot 20.00 uur, van maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 20.00 uur. ‘Het is een soft opening’, aldus Hankel. ‘Een officieel moment volgt, waarschijnlijk bij de start van het nieuwe schooljaar.’

Producten testen

Afgelopen maand meldde Boonen de opening van Vegataria aan Misset Horeca. ‘De kwaliteit van Kwalitaria, maar dan volledig vegetarisch’, zo vertelde hij. ‘Wel zien we het als een podium voor experimenten. In samenwerking met bijvoorbeeld leveranciers kunnen we er producten testen.’

Volwaardig assortiment

Wat betreft snacks is sprake van een volwaardig assortiment. Boone daarover eerder: ‘Alle standaard snacks, maar dan vegetarisch. Verder ook ijs en milkshakes frietspecials, ons burgerassortiment, de seizoensspecials, een spinazie-kaasburger, Karma Shoarma en producten van koolraap.’