Amsterdamse hotelbranche ziet sterke groei in augustus 2023

Amsterdamse hotelbranche ziet sterke groei in augustus 2023

Amsterdamse hotels hebben een goede augustusmaand achter de rug. Met grote evenementen als de Dutch Grand Prix, de Pride en het Europese cardiologencongres vielen bezetting, gemiddelde kamerprijs en omzet per beschikbare kamer allen (fors) hoger uit dan een jaar eerder.

Amsterdamse hotels hebben in augustus 2023 opmerkelijke verbeteringen in de maandelijkse prestaties laten zien ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van CoStar, aanbieder van informatie over vastgoedmarkten.

Amsterdamse hotels in augustus 2023:

De cijfers van augustus 2023 (jaar-op-jaar verandering in aantallen) zijn als volgt:

  • Bezetting: 80,0 procent (stijging van 5,2 procent)
  • Gemiddelde dagelijkse prijs (ADR): €180,45 (stijging van 18,9 procent)
  • Omzet per beschikbare kamer (RevPAR): €144,40 (stijging van 25,0 procent)

De groei in de hotelbranche werd gestimuleerd door verschillende evenementen. Daaronder Pride Amsterdam, het 46e Congres van de European Society of Cardiology (ESC), en de Dutch Grand Prix 2023 in Zandvoort.

Beste dag tijdens Grand Prix

Opvallende bezettingscijfers werden genoteerd op zaterdag 26 augustus, met 93,1 procent tijdens de Dutch Grand Prix 2023. Op zaterdag 12 augustus en vrijdag 25 augustus, tijdens de eerste avond van het ESC Congress 2023, bedroeg de bezettingsgraad 90,1 procent. Op drie dagen na lag de bezettingsgraad van Amsterdamse hotels in de hele maand augustus boven de 70 procent.

Deze gunstige ontwikkelingen weerspiegelen Amsterdam's vermogen om diverse zakelijke en toeristische bezoekers aan te trekken. De stad blijft een aantrekkelijke bestemming voor evenementen, en de recente succesvolle bijeenkomsten hebben bijgedragen aan de groei in de hotelindustrie.

Toeristenbelasting

Wel vrezen hoteliers dat de stad minder aantrekkelijk wordt als de gemeente de plannen doorzet om de toeristenbelasting verder te verhogen. Er ligt een voorstel om die toeristenbelasting zelfs naar 30 procent te brengen. Een grote groep hoteliers, onder leiding van Erik-Jan Ginjaar van Postillion, verzet zich hiertegen. Zij vrezen dat de grote congressen, waar zowel de hotellerie als de stad van profiteren, voor andere Europese steden gaan kiezen als die verhoging wordt ingevoerd.