Bekendmaking Michelinsterren keert in 2024 terug naar Maastricht

Bekendmaking Michelinsterren keert in 2024 terug naar Maastricht
Uitreiking Michelinsterren 2023. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Michelin keert met de jaarlijkse bekendmaking van de Michelinsterren na acht jaar Amsterdam - zeer waarschijnlijk - terug naar Maastricht. Vanaf 2024 vindt die bekendmaking plaats op de beurs BBB, jaarlijks in oktober. Dit betekent ook dat de sterren van het voorjaar weer naar het einde van het jaar gaan.

Het lijkt er zeer sterk op dat Michelin de uitreiking van de Michelinsterren verplaatst naar Maastricht. Vananaf oktober 2024 worden de sterren bekendgemaakt op de BBB in MECC Maastricht, waarschijnlijk als onderdeel van Folie Culinaire. Zowel BBB als Michelin willen nog niet inhoudelijk reageren, maar bronnen dichtbij de organisatie bevestigen tegenover Misset Horeca dat er een overeenkomst is tussen beide partijen voor vijf jaar. 'Onderhandelingen zijn nog gaande en er is nog geen formele beslissing genomen over de locatie, de datum, het formaat of de partners van de ceremonie' is het enige wat een woordvoerder van Michelin erover kwijt wil.

Als de geruchten kloppen, verhuist de uitreiking van de Michelinsterren na acht jaar Amsterdam terug naar Maastricht. De gids voor 2016 werd eind 2015 voor het eerst in het Amsterdamse De La Mar theater gepresenteerd. Voordat de bekendmaking in zijn huidige vorm werd gedaan, maakte Michelin de nieuwe en vervallen sterren al enkele jaren bekend op de EFFF (European Fine Food Fair), de voorloper van Folie Culinaire. 

Terug naar het najaar 

De verhuizing naar de BBB betekent ook dat de sterren weer teruggaan naar het najaar in plaats van het voorjaar. In Maastricht was het in januari toen de BBB nog in die maand plaatsvond, maar de laatste jaren in Maastricht en de eerste jaren in Amsterdam was de bekendmaking altijd eind november of begin december. 

Vanaf 2020 verschoof de bekendmaking naar steeds later. De sterren voor 2019 werden half december 2018 bekend, de sterren voor 2020 half januari van dat jaar. In 2021 stelde Michelin, als gevolg van corona, de bekendmaking uit tot maart en nam afscheid van de papieren gids. In 2022 was het zelfs pas eind mei en in 2023 eind april dat de sterren bekend werden gemaakt.

De verplaatsing naar oktober houdt in dat er anderhalf jaar tussen beide bekendmakingen zit. De voorlopige data voor de BBB 2024 zijn 7 tot en met 9 oktober, waarbij de maandag de meest voor de hand liggende dag is voor de bekendmaking van Michelin. Of dat in de ochtend zal zijn, zoals de laatste jaren in De La Mar gebruikelijk was, of na afloop van de beurs, zoals in te tijd dat de bekendmaking op EFFF was, is nog niet duidelijk.

De uitreiiking van Michelin in 2023, de ceremonie verhuist van Amsterdam naar Maastricht (foto: Diederik van der Laan)
De uitreiiking van Michelin in 2023, de ceremonie verhuist van Amsterdam naar Maastricht (foto: Diederik van der Laan)

Het contract met Amsterdam en De La Mar liep dit jaar af. Naar verluid leggen de gemeente Maastricht, organisaties die toerisme in Zuid-Limburg bevorderen en een groep ondernemers uit de regio samen €300.000 per jaar op tafel om de uitreiking van de Michelinsterren voor vijf jaar naar Maastricht te halen. 

Nieuwe hoofdinspecteur 

De bekendmaking van de sterren in oktober 2024 wordt gedaan onder verantwoordelijkheid van een nieuwe hoofdinspecteur. Werner Loens stopt per 1 januari 2024 na 15 jaar met die functie. Loens was sinds de editie van 2008 hoofdinspecteur Benelux en daarmee verantwoordelijk voor de Nederlandse Michelingids. De Belg volgde destijds landgenoot Alain Fremiot op. 

Sinds 2021 wordt geen papieren gids meer uitgegeven. Dat de selectie van Michelin, en de restaurants met sterren, volledig online staat, biedt mogelijkheden voor de bandenfabrikant. Zo worden sinds vorig jaar door het jaar heen elke maand enkele restaurants aan de selectie toegevoegd – alleen of zij ook een ster of Bib Gourmand krijgen, wordt pas op een later moment bekend. Ook kunnen zo restaurants die vanwege sluiting, verkoop, chefswissel of koerswijziging niet meer in aanmerking komen voor een ster, direct worden aangepast online. 

Wie het stokje van Loens overneemt, wordt niet bekendgemaakt. ‘Wereldwijd kiest Michelin ervoor de hoofdinspecteur volledig anoniem te houden, de naam wordt niet bekendgemaakt’, zei Loens eerder in een interview met Misset Horeca na afloop van de sterrenbekendmaking van 2023. Zo'n interview aan tafel, zoals Misset Horeca elk jaar heeft, zal niet meer kunnen. ‘Ook daarbij kiest Michelin ervoor dit alleen telefonisch toe te staan.’ 

Michelin kiest mysterie 

In een wereld die steeds transparanter wordt, kiest Michelin hiermee weer nadrukkelijk voor mysterie. Ook wel logisch: wie de opvolger van Loens ook zou worden, diegene is online waarschijnlijk zo te vinden, waarmee ook foto's op straat liggen. Dat was in de tijd van Loens’ aantreden in 2008 wel anders. Social media bestonden nog nauwelijks – Facebook werd in 2004 opgericht maar het duurde tot 2008 voor het platform in Nederland actief werd. 

Het is Loens in de 15 jaar dat hij hoofdinspecteur was, altijd goed gelukt buiten beeld te blijven. Op één – vage – foto na die De Telegraaf publiceerde bij zijn aantreden. En hij verscheen, niet tot ieders genoegen, vermomd met een plaksnor, pruik en zonnebril aan tafel bij het televisieprogramma RTL Late Night.

Bij de bekendmaking van de Michelinsterren in 2024, kan hij naar eigen zeggen eindelijk eens tussen de chefs in de zaal zitten. En dan mogen er ook foto's worden gemaakt.