Onafhankelijke hotels in Nederland zien RevPAR met 17% stijgen in 2023

Onafhankelijke hotels in Nederland zien RevPAR met 17% stijgen in 2023

Onafhankelijke hotels in Nederland rapporteren over 2023 een stijging van 17 procent in de omzet per beschikbare kamer (RevPAR), met een gemiddelde van €78. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van RoomRaccoon, een hotelmanagementsysteem voor onafhankelijke hotels.

Naast dat deze RevPAR (Revenu Per Available Room) fors stijgt met 17 procent, namen voor onafhankelijke hotels in Nederland ook de gemiddelde kamerprijs en de bezettingsgraad toe. De ADR (Average Daily Rate) groeide in 2023 met 9 procent, de bezettingsgraad steeg met 8 procent. 

Deze bevindingen staan in het RoomRaccoon Rapport 2023: De trends in de onafhankelijke hotelsector in Europa, waarin de prestaties van duizenden onafhankelijke hotels zijn geanalyseerd in de belangrijkste Europese markten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Nederland. 

Volgens RoomRaccoon staat Nederland, gebaseerd op de gemiddelde omzet per beschikbare kamer over het hele jaar, met €78 op plek twee in Europa. Dat is vlak achter het Verenigd Koninkrijk met €79.

Om deze resultaten te behouden en ervoor te zorgen dat de RevPAR ook in 2024 verder stijgt, moeten hotels niet alleen vertrouwen op historische gegevens voor prijsstrategieën. Dat adviseert Tymen van Dyl, CEO en oprichter van RoomRaccoon. ‘Zonder slimme tools lopen hotels, gezien de onvoorspelbaarheid van seizoensgebondenheid, het risico dat ze hun kamers onbewust te laag prijzen en zo potentiële extra inkomsten mislopen. Door AI-software te implementeren die inspeelt op vraag en aanbod kunnen hoteliers een dynamische prijsstrategie toepassen. Die houdt rekening met de fluctuerende vraag. En ervoor zorgt dat ze de best mogelijke tarieven hanteren voor alle verkoopkanalen.’