KHN-voorzitter Marijke Vuik over de (on)mogelijkheden van de plasticregels

KHN-voorzitter Marijke Vuik over de (on)mogelijkheden van de plasticregels
Foto-credits: Guus Schoonewille.

De afgelopen periode zijn we allemaal geconfronteerd met de uitdagingen van de Single Use Plastic wetgeving. Over de doelstelling kunnen we het wel met elkaar eens zijn. We willen allemaal de hoeveelheid plastic afval verminderen.

Maar laten we eerlijk zijn: de uitvoering van deze wet is een doolhof geworden waarin zelfs doorgewinterde juristen hun weg niet meer kunnen vinden.

Het idee achter de wet is duidelijk: we moeten ons plasticgebruik verminderen. Maar de realiteit is dat we ons nu in een situatie bevinden waarin we als ondernemers voor onmogelijke keuzes worden gesteld. Neem wegwerpbekers. Momenteel bestaat er nog geen volwaardig alternatief zonder plastic. Kartonnen bekertjes bevatten weliswaar minder plastic, maar zonder de plastic coating loopt de koffie er aan de onderkant uit.

Voor afhaal- en bezorgservices gelden sinds vorig jaar nieuwe regels. De plastictoeslag moet mensen ontmoedigen om plastic te gebruiken, maar wat als er geen alternatief is? Ondernemers worden gedwongen om BYO (Bring Your Own) te accepteren, wat risico’s met zich meebrengt qua hygiëne. Of ze moeten investeren in herbruikbare alternatieven, die vaak meer plastic bevatten dan de wegwerpbekers zelf. Het resultaat? We bieden nu herbruikbare plastic alternatieven (met statiegeld) aan, die veel meer plastic bevatten dan de 0,3 gram in wegwerpbekers.

En wat dacht je van de regels voor gebruik ter plaatse die sinds 1 januari gelden? Wegwerpverpakkingen zijn uit den boze, BYO en herbruikbaar mogen wel. Maar natuurlijk gelden ook hier weer uitzonderingen, zodat zelfs een bedreven bureaucraat het spoor bijster raakt.

Kortom, de wetgeving schiet haar doel voorbij. We willen graag terug naar de tekentafel. Laten we kijken naar de mogelijkheden, in plaats van naar de onmogelijkheden. En ervoor zorgen dat er een herziening van de wet komt die praktisch uitvoerbaar is voor ons als ondernemers, zonder afbreuk te doen aan onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Heb jij een goed en praktisch uitvoerbaar idee? Dan hoor ik het heel graag. We kijken graag samen met politiek Den Haag naar een oplossing waarbij we niet alleen minder plastic gebruiken, maar waarbij we ook daadwerkelijk bijdragen aan een duur­zamere toekomst. En dat moeten we samen doen

Marijke Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, Café Het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Ook is ze organisator van twee bierevenementen in Delft. Ze is sinds 7 maart 2023 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.