Michelin kreeg 8.000 sollicitaties en heeft nu 'meer dan 25 inspecteurs'

Michelin kreeg 8.000 sollicitaties en heeft nu 'meer dan 25 inspecteurs'
Gwendall Poullennec van Michelin

Michelinbaas Gwendall Poulennec heeft in een interview aangegeven dat er op dit moment internationaal meer dan 25 inspecteurs fulltime werkzaam zijn voor de gids. Inmiddels heeft Michelin wereldwijd bijna 17.000 restaurants in zijn selectie.

Hoeveel inspecteurs heeft Michelin?

Het gebeurt niet vaak dat Michelin openlijk praat over het actuele aantal inspecteurs dat het op de been heeft, maar Poullennec heeft nu toch een en ander inzichtelijk gemaakt. In een interview met het Amerikaanse magazine Bon Appétit gaat hij in op de ambities van Michelin, en op het aantal inspecteurs dat daar nu bij hoort.

‘Het culinaire landschap is compleet veranderd, maar we hebben dezelfde methodiek behouden. We hebben onze teams opgebouwd en vandaag de dag hebben we meer dan 25 Michelin-inspecteurs over de hele wereld’, legt hij uit. Zij werken driehonderd dagen per jaar en nuttigen op die dagen lunch en diner. Michelin zegt niet hoeveel inspecteurs er exact actief zijn.

8.000 sollicitatiebrieven voor Michelin

Poullennec zegt vorig jaar zo’n 8.000 sollicitatiebrieven te hebben gekregen. Maar Michelin neemt dus slechts een fractie van de geïnteresseerden in dienst. ‘Wij nemen mensen aan met een achtergrond in de branche: hotelschool of een culinaire opleiding. Normaal gesproken werken ze al ongeveer 10 jaar in een restaurant of hotel, dus ze hebben echte ervaring in het veld’, zegt Poullennec.

‘Wanneer ze in dienst treden, krijgt de nieuwe Michelin-inspecteur gemiddeld twee of drie jaar training bij hogere inspecteurs. Zo kunnen ze wennen aan de Michelin-methodologie en onze benchmarkbenadering, en kunnen ze onze criteria op een consistente manier kunnen toepassen.’

'Inspecteurs zijn een schaars goed'

De Michelingids wil in de toekomst onder meer uitbreiden in China, kijkt naar India en Australië en is ondertussen ook Michelinsleutels voor hotels gaan uitdelen. Poullennec zegt in het vraaggesprek verder dat het model van Michelin duurzaam is en dat er ruimte is voor investeringen.

Maar Michelin wil niet overhaast te werk gaan. ‘Je hebt dus de kennis nodig, je hebt de teams nodig, en omdat we geen concessies doen aan de kwaliteit, heb je eerst de mensen nodig. Inspecteurs zijn een schaars goed.’