Alide van Toor volgt Frans van Rooij op bij Profri

Alide van Toor volgt Frans van Rooij op bij Profri
Het bestuur van ProFri.

'Boze tongen beweren dat er geen bloed maar frituurolie door jouw aderen stroomt. Frans, wij zullen jouw vertrouwen niet beschamen en voortbouwen op wat jij in gang hebt gezet'. Met deze woorden nam Alide van Toor (1965) afscheid van haar voorganger Frans van Rooij (1959). Van Rooij richtte ProFri op en was twaalf jaar lang het boegbeeld.

Tijdens een ledenvergadering bij Van der Valk in Vianen is Alide van Toor gekozen als opvolger van Van Rooij. Zij was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk. In haar maidenspeech legde Van Toor de nadruk op de concurrentie die frituurspeciaalzaken er de afgelopen jaren hebben bijgekregen.

'Schouderklopje voor onszelf'

Van Toor: 'Welke veranderingen doorstonden onze frituurbedrijven allemaal niet? Samen met de Chinees en pizzazaken hadden wij lang het alleenrecht op de afhaalmarkt. Dat hebben we natuurlijk al lang niet meer'.

Ze somde marktveranderingen op waarmee de sector te maken kreeg: het enorm gegroeide aanbod spijsverstrekkende horeca; de opkomst van delivery; de zondagsopening en avondverkoop van supermarkten; de intrede van de airfryer; het groeiende aantal fastfoodrestaurants; het royale snackaanbod van reguliere restaurants en nog veel meer.

Van Toor: 'Het zijn allemaal ontwikkelingen met veel impact op onze branche. Dat we nog altijd met 5400 collega’s zijn, zegt veel over de liefde voor onze smaken en producten. Maar het zegt ook veel over onze eigen inzet en vermogen om te veranderen en mee te groeien met de tijd. Daarom een schouderklopje voor onszelf.'

Bestuursleden

Naast het aantreden van Van Toor, waren er meer mutaties in het ProFri-bestuur. Peter van Dinther (Eetsalon Marktzicht in Beusichem) en Jorgen Ruhl van Snackbar Wip-in in Callantsoog treden terug. Ondernemer Arjan Verploegen treedt toe tot het bestuur.

De samenstelling van het ProFri-bestuur is nu : Alide van Toor (voorzitter), Arjan Verploegen (De Heuve Dutch American Diner in Beuningen), Hans van Ballegooijen (mede-eigenaar van Restaria Oude Gracht in Eindhoven), Wilco van Seccelen (Cafetaria ’t Hout in Helmond) en Marcel van Veen (Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein in Nijeveen).