KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Minder mensen, meer aandacht'

KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Minder mensen, meer aandacht'
Marijke Vuik (fotobron: Guus Schoonewille)

Personeelstekort was jarenlang hét thema binnen onze sector. En laten we eerlijk zijn: het blijft een uitdaging. KHN-voorzitter Marijke Vuik laat haar licht schijnen op het onderwerp.

Door vergrijzing is er structureel minder aanbod op de arbeidsmarkt. Maar het grootste tekort? Dat ligt achter ons. En dat hebben we met elkaar voor elkaar gekregen.

Tijdens corona was er minder werk door langdurige sluitingen en verlieten veel medewerkers de sector. Toen we weer open mochten, stonden we te popelen, maar zaten we ook met een groot tekort aan mensen. We moesten opnieuw laten zien hoe waardevol, aantrekkelijk en vooral leuk werken in de horeca is. En dat is gelukt. Het is ongelofelijk hoe de sector zich heeft herpakt: er werken momenteel meer mensen in de branche dan voor de pandemie.

Tegelijkertijd is het vak veranderd. Ondernemen anno 2025 is anders dan 20 jaar geleden. Sommige ondernemers werken al met data, technologie en AI om bijvoorbeeld personeelsplanning of roosters slimmer te maken. Anderen zetten daar hun eerste stappen in. Deze ontwikkelingen zijn niet tijdelijk:
ik zie ze als een trend, met hulpmiddelen die kunnen helpen om het werk beter en slimmer te organiseren. Het maakt het werk niet minder menselijk, het zorgt juist voor meer ruimte om aandacht te geven aan gasten én collega’s.

Ik sprak laatst een ondernemer die zei: ‘De afgelopen jaren hebben me gedwongen om anders te kijken: naar mijn mensen, mijn rol en mijn bedrijf. Het was pittig, maar het heeft me scherper gemaakt. Ik ben me meer bewust van hoe ik leidinggeef.’ Het laat zien hoeveel groei er zit in deze sector, niet alleen bij medewerkers, maar ook bij ondernemers zelf.

Om toekomstbestendig te blijven, moeten we met elkaar de arbeidsproductiviteit verhogen. Dat vraagt om blijven investeren, blijven vernieuwen en blijven luisteren naar onze mensen. Van jonge instromers tot doorgewinterde vakmensen: samen maken ze onze sector sterk. Maar laten we ook stilstaan bij hoe ver we al zijn gekomen. De horeca laat zien wat veerkracht is. We staan sterker dan ooit, juist omdat we hebben geleerd om anders te kijken.

Marijke Vuik is eigenaar van Biercafé Doerak, Café Het Klooster en Slijterij Hoptic in Delft. Ook is ze organisator van twee bierevenementen in Delft. Ze is sinds 7 maart 2023 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.