Door het overvolle stroomnet en de veranderde regelgeving door invoering van de Omgevingswet
gaat het niet lukken om het horecapaviljoen te openen voor het zomerseizoen van dit jaar.
Vorig jaar kwam het plan van Utrechtse Horeca Groep als winnaar uit de bus na een selectieprocedure van de Gemeente Utrecht voor de bouw van een nieuw, duurzaam horecapaviljoen aan de Haarrijnse Plas. Voordat de bouw van het paviljoen kan starten, moet de vergunning helemaal rond zijn.
Vertraging bouw
In heel Nederland is netcongestie een probleem: het volle stroomnet zorgt ervoor dat aanvragen voor
een grootverbruikersaansluiting op de wachtlijst van Stedin komen. Dit geldt ook voor de aansluiting
van het horecapaviljoen op het stroomnet. Zij krijgen pas een aansluiting als het net wordt uitgebreid
of beter wordt benut.
Om een oplossing te vinden zonder het reeds ingediende duurzame ontwerp aan te passen, waren diverse onderzoeken noodzakelijk, wat tot vertraging heeft geleid. De tijdelijke plaatsing van een batterij in de openbare ruimte zal deels de stroomvoorziening van het horecapaviljoen verzorgen.
Wanneer komt het horecapaviljoen
Utrechtse Horeca Groep staat op het punt te beginnen met de bouw van een nieuw horecapaviljoen. Op dit moment is de vergunning verleend. Nadat de bezwaarperiode voorbij is, kan Utrechtse Horeca Groep starten met de bouw van het strandpaviljoen. De verwachting is dat de deuren van het paviljoen eind dit jaar opengaan en de eerste bezoekers verwelkomd kunnen worden.
Ontwerp horecapaviljoen
Het horecapaviljoen wordt gekenmerkt door een houten gevel en ronde vormen die doen denken aan
een ‘boomconstructie’. Het horecapaviljoen heeft een uitnodigend karakter en is zo ontworpen dat het
meerdere richtingen op kijkt, met name naar het strand en de boulevard. Het is een duurzaam
ontwerp, voorzien van een natuurdak en verblijfplaatsen voor vleermuizen. Het Utrechtse bureau
Monk Architecten heeft het paviljoen ontworpen.
'Het is erg jammer dat we zoveel tijd verloren hebben en dit zomerseizoen aan ons voorbij moeten
laten gaan. We keken er enorm naar uit. Gelukkig is de vergunning nu bijna volledig rond en kunnen
we hopelijk op korte termijn beginnen met de bouw. We streven ernaar om ergens aan het eind van dit
jaar open te gaan,' aldus een woordvoerder van Utrechtse Horeca Groep.